ŠOLC O DOLASKU "VAGNEROVACA" U BELORUSIJU: "Branićemo svaki centimetar"

Novosti online

28. 06. 2023. u 22:43

NEMAČKI kancelar Olaf Šolc rekao je da ne vidi promene u bezbednosti NATO-a zbog prebacivanja Vagnerovih boraca u Belorusiju.

ШОЛЦ О ДОЛАСКУ ВАГНЕРОВАЦА У БЕЛОРУСИЈУ: Бранићемо сваки центиметар

Foto: Profimedia

Prethodno je zamenik premijera Poljske Jaroslav Kačinjski rekao da njegova zemlja jača granicu sa Belorusijom zbog prisustva boraca Vagnerove grupe, uprkos tome što nema podataka o njihovom broju.

- Ovo je situacija koju sa velikom zabrinutošću posmatramo, ali smo istovremeno uvereni da smo u stanju da odbranimo sopstvenu teritoriju. Obećanje da ćemo braniti svaki centimetar teritorije NATO-a kada bude napadnut važi za sve zemlje učesnice. Istovremeno, ne računam na promenu situacije u ovom trenutku - rekao je nemački kancelar na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim u Berlinu, odgovarajući na pitanje da li vidi novu opasnost. u trenutnoj situaciji u odnosu na Ukrajinu, Litvaniju ili Poljsku.

Podsećamo, tokom noći 24. juna Vagnerove snage su zauzele štab Južnog vojnog okruga u Rostovu na Donu. To se dogodilo nakon izjava Jevgenija Prigožina o navodnim raketnim i artiljerijskim napadima ruske vojske na kampove Vagnera - što su demantovali i Ministarstvo odbrane i FSB.

Predsednik Vladimir Putin je postupke vagnerovaca nazvao zločinačkom avanturom, a protiv Prigožina je pokrenut krivični postupak za organizovanje oružane pobune.

Kasnije je pres-služba predsednika Belorusije saopštila da je Aleksandar Lukašenko razgovarao sa Prigožinom i da je prihvatio njegov predlog da se zaustavi Vagnerov pokret u Rusiji i preduzmu dalji koraci ka deeskalaciji.

Uveče je pres-sekretar ruskog lidera Dmitrij Peskov rekao da će šef Vagnera "ići u Belorusiju" i da će krivični slučaj biti povučen. Garancija da Prigožin sme to da uradi je reč predsednika Rusije, dodao je Peskov.

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKE PATROLE - Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SRAMOTA NAD SRAMOTAMA! Crna Gora će glasati za rezoluciju o Srebrenici