PROFITIRALI OD SARADNJE SA TREĆIM RAJHOM: Poljaci tuže nemačke firme zbog odštete iz nacističke ere

Đ.G.

22. 06. 2023. u 10:13

NEKOLIKO poljskih državljana tužilo je dve nemačke kompanije za štetu koju su njihovi preci navodno pretrpeli od strane nacista tokom Drugog svetskog rata. Tužioci tvrde da su firme odgovorne jer su profitirale od saradnje sa Trećim rajhom.

ПРОФИТИРАЛИ ОД САРАДЊЕ СА ТРЕЋИМ РАЈХОМ: Пољаци туже немачке фирме због одштете из нацистичке ере

Foto: EPA

Dve tužbe podnete su u utorak Okružnom sudu u Krakovu, saopštila je poljska organizacija koja zastupa tužioce na konferenciji za novinare koju je organizovala Poljska novinska agencija.

Jedan slučaj cilja na mašinsku kompaniju Henšel sa sedištem u Kaselu – glavnog proizvođača komponenti oružja tokom Drugog svetskog rata. Četiri unuka jevrejskog poljskog preduzetnika Leopolda Velisa traže više od 4,2 miliona dolara nadoknade za Henšelovo preuzimanje poljske firme Fablok, u kojoj je on bio većinski deoničar. Oni takođe žele lično izvinjenje.

Drugi slučaj podnela je ćerka Tadeuša Sledzinskog, koji je bio zatvorenik u nacističkom koncentracionom logoru Aušvic-Birkenau. Njegov prinudni rad koristio je firmi IG Farben, navodi se u tužbi. Kao organizacija naslednica, Baier je odgovoran za ovo i mora da plati 400.000 dolara odštete, tvrdi tužilac.

Poljska fondacija Defenders for defenders, koja zastupa tužioce, nada se da će dva predmeta koja je pripremila u njihovo ime pomoći u postavljanju presedana za buduće sudske sporove, objasnili su advokati na skupu. Oni se razlikuju od zahteva Varšave za kompenzaciju direktno od nemačke vlade, jer su građanske tužbe protiv privatnih firmi koje ne mogu da traže imunitet od države.

Dugoročno, grupa se nada da će stvoriti pojednostavljen međunarodni okvir za žrtve oružanih sukoba da tuže ono što je nazvala „agresorskim“ državama.

Sadašnja poljska vlada se žalila na način na koji je pitanje nemačke ratne odštete rešeno 1950-ih i 1970-ih. Prošle godine je procenjeno da bi Berlin trebalo da plati 1,3 biliona evra (1,4 triliona dolara) za štetu koju je naneo Treći rajh. Nemačka vlada je odbila da to učini, preneo je RT.

BONUS VIDEO: VESELO NA ULICAMA PARIZA - Obeležava se Dan muzike širom grada

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave