SAD KOTROLIŠE SVOJE KOMPANIJE: Na meti one koje potpomažu kinesku vojsku

Tanjug

12. 06. 2023. u 18:25

BAJDENOVA administracija danas je dodala 43 subjekta na listu za kontrolu izvoza, kojima će biti zabranjeno je da obavljaju aktivnosti suprotne interesima SAD, uključujući i prodaju američkih proizvoda za kinesku vojsku.

САД КОТРОЛИШЕ СВОЈЕ КОМПАНИЈЕ: На мети оне које потпомажу кинеску војску

Kineska vojska / Foto AP

Među kažnjene spada bezbednosna i avijacijska kompanija Frontier Services Group, kojoj se brani organizovanje obuke kineskih vojnih pilota i druge aktivnosti potencijalno opasne po nacionalnu bezbednost SAD, preneo je Rojters.

Pored nje se na spisku nalazi i The Test Fliing Academi of South Africa, škola letenja pod nadzorom vlasti u Britaniji zbog regrutovanja britanskih bivših vojnih pilota za obuku kineskih vojnih letača.

Nova lista uključuje i brojne avio kompanije i letačke akademije, uključujući Frontier Services Group na lokacijama u Kini, Keniji, Laosu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima; TFASA jedinice u Kini, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Britaniji, kao i AVIC u Kini i Južnoj Africi.

Kompanijama, koje se odnose na avijaciju zabranjeno je da pružaju obuke kineskim vojnim pilotima koristeći zapadne i NATO izvore.

Pored toga, navedene su i kompanije koje su omogućile Kini da krši ljudska prava, pored ostalog i represije nad muslimanima Ujgura i pripadnicima drugih manjinskih grupa u Sinđanu, u zapadnoj Kini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)