ZELENSKI O BRANI KAHOVKA: Počela istraga MKS o uništenju ustave

Tanjug

12. 06. 2023. u 00:29

UKRAJINSKI predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je počela istraga Međunarodnog krivičnog suda (MKS) o uništenju brane kod hidroelektrane Kahovka i velikoj poplavi koja je nastala nakon toga.

ЗЕЛЕНСКИ О БРАНИ КАХОВКА: Почела истрага МКС о уништењу уставе

Foto Tanjug/AP

-Predstavnici Međunarodnog krivičnog suda posetili su region Herson prethodnih dana. Prvog dana katastrofe, iz kancelarije generalnog tužioca poslat je zahtev MKS da se sprovede istraga i već se radi na tome, naveo je Zelenski u noćnom video-obraćanju, preneo je Rojters.

Zelenski je rekao da je važno što su međunarodni pravni eksperti videli posledice katastrofe, uključujući i incidente u kojima su, kako je rekao, granatirana poplavljena područja.

Ukrajinski zvaničnici rekli su danas da su tri osobe ubijene tokom ruskog granatiranja broda koji je prevozio evakuisane osobe iz poplavljenih područja.

Zelenski je rekao da su ukrajinski spasilački timovi evakuisali oko 4.000 stanovnika iz pogođenih oblasti, uključujući i iz područja sa istočne obale reke Dnjepar, koju drži ruska vojska.

Prethodno je ukrajinska strana, uključujući i predsednika Volodimira Zelenskog, optužila rusku vojsku da je 6. juna uništila branu kod hidroelektrane Kahovka na reci Dnjepar, nakon čega je došlo do velikih poplava u toj oblasti, u kojima je više osoba izgubilo život.

Ruski predsednik Vladimir Putin je u telefonskom razgovoru sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom 7. juna, napad na HE Kahovka nazvao "varvarskim zločinom" koji je doveo do ekološke i humanitarne katastrofe velikih razmera.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave