"IRANSKI DRONOVI DOPREMAJU SE PREKO KASPIJSKOG MORA" Sumnje Bele kuće - Izgleda da Rusija produbljuje saradnju u odbrani sa Iranom

Tanjug

09. 06. 2023. u 17:59

BELA kuća saopštila je danas da izgleda da Rusija produbljuje saradnju u oblasti odbrane sa Iranom, kao i da je upotrebila na stotine iranskih dronova za napade na Ukrajinu.

ИРАНСКИ ДРОНОВИ ДОПРЕМАЈУ СЕ ПРЕКО КАСПИЈСКОГ МОРА Сумње Беле куће - Изгледа да Русија продубљује сарадњу у одбрани са Ираном

Foto AP

Bela kuća je navela, pozivajući se na novootkrivene informacije, da se iranski dronovi dopremaju preko Kaspijskog mora, a da se zatim koriste za ruske napade na Ukrajinu.

- Rusija koristi iranske bespilotne letelice poslednjih sedmica za udare na Kijev i teroriše ukrajinsko stanovništvo, a čini se da se vojno partnerstvo Rusije i Irana produbljuje - rekao je portparol Bele kuće Džon Kirbi.

Kirbi je istakao da su SAD takođe zabrinute što Rusija sarađuje sa Iranom na proizvodnji iranskih bespilotnih letelica na ruskoj teritoriji, preneo je Rojters. Kirbi je rekao da SAD imaju informacije da Rusija dobija materijal iz Irana potreban za izgradnju pogona za proizvodnju dronova koji bi mogao biti u potpunosti operativan početkom sledeće godine u ruskoj specijalnoj ekonomskoj zoni Alabuga.

Iran dobija vojnu opremu iz Rusije u vrednosti od više milijardi dolara, uključujući helikoptere i radare, naveo je Kirbi, ocenjujući da je saradnja dve zemlje u oblasti odbrane štetna za Ukrajinu, susede Irana i međunarodnu zajednicu. Kirbi je rekao da su transferi dronova predstavljali kršenje pravila Ujedinjenih nacija i da će SAD nastojati da se Rusija i Iran pozovu na odgovornost. Kirbi je rekao da će SAD nastaviti da uvode sankcije uključenim akterima.

Iran je priznao da je poslao dronove u Rusiji, ali da je to bilo pre napada Rusije na Ukrajinu.

BONUS VIDEO:

ZAJEDNIČKE PATROLE: Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

NEDAVNO SE KRSTIO, A SAD... Oženio se Ronaldo -  i to kim! (FOTO)