KINESKI DIPLOMATA UPOZORAVA SUSEDNU DRŽAVU: "Kladite se na pogrešnog igrača"

Tanjug

09. 06. 2023. u 09:29

KINESKI ambasador u Seulu Sjing Hajming upozorio je Južnu Koreju da se možda "kladi na pogrešnog igrača" kada je u pitanju američko-kinesko rivalstvo, prenosi Rojters.

КИНЕСКИ ДИПЛОМАТА УПОЗОРАВА СУСЕДНУ ДРЖАВУ: Кладите се на погрешног играча

Foto: Shutterstock/Ilustracija

- U situaciji u kojoj SAD vrši pritisak na Kinu svom svojom snagom, neki se klade da će SAD pobediti, a da će Kina da izgubi. Ovo je očigledno pogrešna odluka i neuspeh da se pravilno shvati tok istorije. Uveravam vas, oni koji se klade na poraz Kine definitivno će zažaliti zbog toga - rekao je Sjing.

On je pozvao Južnu Koreju da zaustavi "politiku odvajanja" od Kine, kako bi dve zemlje ojačale ekonomske i diplomatske odnose. 

Sjing to rekao na sastanku sa Li Džae Mjungom, liderom Demokratke stranke, najjače južnokorejske opozicione partije, koji je kritikovao predsednika države Jun Suk-jola zbog favorizovanja savezništva sa SAD, na štetu odnosa s Pekingom, glavnim trgovinskim partnerom Seula.

Kineski diplomata je okrivio južnokorejske vlasti za "poteškoće" u bilateralnim odnosima, i rekao da ne uvažavaju dovoljno ključne interese Pekinga, uključujući Tajvan, dok je s druge strane primetan uticaj SAD.  

On je upozorio Seul da ne donosi "pogrešan sud" o najmnogoljudnijoj zemlji sveta, pogotovo ne zbog "uplitanja spoljnog faktora poput američkog pritiska". 

Seul i Peking pooštrili su retoriku u aprilu zbog Junovih izjava o Tajvanu, koji Kina smatra svojom teritorijom.

U intervjuu za Rojters, Jun je izjavio da iza dizanja tenzija oko Tajvana stoje pokušaji za promenom statusa kvo upotrebom sile, što je promena koju, kako je rekao, ne odobrava.

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKE PATROLE - Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)