"TUNIS JE PRIORITET" Meloni: Sledi razgovor o ekonomskom sporazumu sa EU

Tanjug

09. 06. 2023. u 00:45

ITALIJANSKA premijerka Đorđa Meloni izjavila je danas da će lideri te zemlje i Holandije, kao i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u nedelju otputovati u Tunis, kako bi se razgovaralo o postizanju napretka u sporazumu između EU i Tunisa o energiji, ekonomiji i migracijama.

ТУНИС ЈЕ ПРИОРИТЕТ Мелони: Следи разговор о економском споразуму са ЕУ

Đorđa Meloni, Foto AP

- Tunis je prioritet, jer bi destabilizacija u Tunisu imala ozbiljne reperkusije na stabilnost cele severne Afrike, a te posledice neizbežno stižu ovde - rekla je Melonijeva tokom zajedničke konferencije za štampu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Kako navodi AP, sporazum Tunisa i EU važan je zbog poboljšanja ekonomskih, energetskih i migracionih pitanja u toj severnoafričkoj zemlji.

U Tunis pristiže sve veći broj afričkih migranata iz susedne Libije, zbog čega je ta zemlja apelovala da joj se uputi ekonomska pomoć.

Iz EK je saopšteno da Tunis doživljava najgoru krizu kada je reč o inflaciji koja se kreće oko 11 odsto, kao i kada je reč o oskudici hrane.

Vlada Tunisa je pregovarala sa Međunarodnim monetarnim fondom o sporazumu o zajmu od 1,9 milijardi dolara, ali su razgovori zaustavljeni prošle godine zbog političkih tenzija u Tunisu.

Melonijeva je ocenila da je upravljanje migrantskim tokovima prioritet, napominjući da je nestabilnost stvorila "domino efekat drugih problema za Italiju, a takođe i za Evropu u celini".

Ona se ranije ove sedmice sastala sa predsednikom Tunisa Kaisom Sajedom, kako bi postavila temelje za sporazum sa EU, za koji je rekla da može biti korak ka sporazumu Tunisa sa MMF.

 

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKE PATROLE - Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024