PAPA NIJE NA ”RADNOM MESTU”: Ko upravlja Vatikanom dok Franje nema

KAKO stižu vesti iz rimske bolnice Đemeli da se papa Franjo polako oporavlja sve je više pitanja ko vodi Vatikan dok je poglavar Rimokatoličke crkve u bolnici.

ПАПА НИЈЕ НА ”РАДНОМ МЕСТУ”: Ко управља Ватиканом док Фрање нема

Foto AP

Zapravo ne postoje pravila ko može da zamenjuje papu dok ga nema u Vatikanu, jer on nema ni ”zamenika” ni bilo koga ko može preuzeti njegovu dužnost. Drugo je kada papa umre i kada su poznata striktna pravila u takvim slučajevima za vođenje poslova Vatikana do izbora novog pape.

Stručnjaci za Vatikan navode da ”papa radi i u bolnici”, a kanonski stručnjak Filipo Di Đakomo rekao je novinarima da Franjo ”i kad se suočava sa bolnim trenucima poput ovog deluje sa saradnicima”. To zvuči pomalo nemoguće, jer se osamdeset i šestogodišnji papa oporavlja posle treće teške operacije i sigurno da u tim trenucima ne komunicira sa nikim.

Sveta Stolica ima pravila za biskupe ako ne mogu obnašati službu, ali ne i za papu, iako je zvanično papa rimski biskup. Ali, za njega zakoni koji su davno doneseni ne vrede.

Kada je reč o Franji situacija  je još složenija jer ima brojne neprijatelje koji samo čekaju da iskoriste situaciju i prošire svoj uticaj. I sada se u Vatikanu govori o ”ofanzivi konzervativaca”, koji više i ne skrivaju da su protiv pape i jedva čekaju njegov odlaza. Većinu administrativnih poslova i dalje obavlja državni sekretarijat na čelu sa kardinalom Pijetrom Parolinom, ali ni on ne može donositi odluke koje su u nadležnosti samog pape. Parolin, kako je objavila i Sveta Stolica, pozorno prati kakvo je zdravstveno stanje pape Franje, a to prevedeno znači da su aktivirane i mere koje nisu propisane nikakvim vatikanskim zakonima ali se ipak poduzimaju u izvanrednim situacijama.

Papa je inače smešten u skromnom bolničkom apartmanu koji je tokom cele godine spreman za njega. Tamo su boravili i njegovi prethodnici, a osim bolničkog kreveta tu je još i jedna prostorija u kojoj papa može da radi kada se oporavi. Sada se očekuje da će papa sedam dana biti u bolnici, a lekari su optimistični i kod prognoza da li će Franjo moći da nastavi i sa aktivnostima koje su zakazane posle leta. Nisu otkazana njegova putovanja, a hirurg koji ga je operisao, profesor Serđo Alfieri je otkrio da ga je sam papa pitao ”kada ćemo obaviti treću operaciju”. Još nije odlučeno kako će lekari pratiti njegov oporavak, a dr. Alfieri je ispričao novinarima da je nakon sugestije da ne može više dizati teške predmete papa samo gledao u njega ”kao da mi želi reći da papa ne diže utege”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati