KO JE KUPIO GRAD DUHOVA: Dao je milione dolara za naselje u srcu kalifornijske pustinje (VIDEO)

Novosti online

31. 05. 2023. u 20:11

STARI rudarski grad Igl Mauntin, koji je odavno napušten i nalazi se u kalifornijskoj pustinji, na sat vremena vožnje od Palm Springsa, prodat je za 22,5 miliona dolara kupcu koji je želeo da ostane anoniman.

КО ЈЕ КУПИО ГРАД ДУХОВА: Дао је милионе долара за насеље у срцу калифорнијске пустиње (ВИДЕО)

Foto Shutterstock

Malo poznata kompanija Ecology Mountin Holdings sa sedištem u Čeritosu kod Los Anđelesa, kupila je „grad duhova" od kompanije Eagle Mountain Asquisition LLC. Vlasnik kompanije Ecology Mountin Holdings je izvesni Aron Sirunijan, koji ima nekoliko kompanija, uglavnom za trgovinu auto-delovima. Ni Sirunijan, niti njegova kompanija, nisu se oglašavali u vezi sa kupovinom grada duhova, navode američki mediji.

Kako dodaju, uz grad, prodata su i istražna prava na kopanje rude na teritoriji grada na kom se nekada nalazio rudnik rude gvožđa.

Rudnik i naselje, koji su bili aktivno od 1948. do 1980. godine, osnovao je Henri Džon Kajzer, američki industrijalac, poznat i kao otac moderne brodogradnje u SAD.

Grad je danas u ruševinama sa napuštenim objektima, a na njegovom vrhuncu, u Igl Mauntinu je živelo oko 4.000 ljudi. Grad je imao tri škole, tržne centre, crkve, kompanije.

Kada je rudnik počeo da radi sa gubicima, kompanija u čijem vlasništvu je bio, najavila je zatvaranje i zamolila stanovnike da traže nove poslove i lokaciju za život.

U gradu je posle zatvaranja rudnika 1988. godine otvoren zatvor koji je prestao sa radom 2003. godine zbog pobune i nereda u kojima je bilo žrtava.

Od tada je Igl Mauntin nenaseljen i napušten. U ovom gradu snimani su holivudski filmovi, kao što su „Bitka za Los Anđeles“, „Konstantin“, „Tenet“, „Ostrvo“ i drugi. Popularan je za snimanje muzičkih spotova, ali i među jutjuberima i istraživačima zaboravljenih gradova.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PRVENČE MAMINO... Poslednja objava preminule voditeljke Bojane Janković