LAVROV: Situacija na KiM napeta i zabrinjavajuća, sprema se "veliki prasak" u centru Evrope

Đ.G.

29. 05. 2023. u 13:14

SITUACIJA oko najnovijeg zaoštravanja sukoba Srbije i tzv. Kosova je alarmantna, izgleda da se sprema "veliki prasak" u centru Evrope, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

ЛАВРОВ: Ситуација на КиМ напета и забрињавајућа, спрема се велики прасак у центру Европе

Foto: Profimedia

- Velika eksplozija se sprema u centru Evrope. Upravo na mestu gde je 1999. godine NATO izvršio agresiju na Jugoslaviju kršeći sve zamislive principe helsinškog završnog akta i dokumenata OEBS-a, on iznosi svoje mišljenje, što još jednom naglašava da je ono što se danas dešava u svetu geopolitičke prirode i da je potrebno geopolitičko rešenje koje bi obezbedilo, ako govorimo o Evropi, jednaku nedeljivu bezbednost za sve države, a što bi značilo da nijedan blok, pa ni NATO, nema pravo da zahteva dominaciju u ovom delu sveta - rekao je Lavrov novinarima.

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević izjavio je u nedelju da su tenzije na KiM dostigle maksimum i da bi mogle prerasti u oružani sukob, jedinice Vojske Srbije nastavljaju da se raspoređuju i zauzimaju položaje u pravcu administrativne linije sa Kosovom i Metohijom.

Savet za nacionalnu bezbednost Srbije saopštio je u subotu da kontingent NATO-a na Kosovu i Metohiji Kfor nije postupio po ovlašćenjima iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN tokom akcije policijskih snaga samoproglašene republike na severu pokrajine u petak, srpska vojska ostaje u maksimalnoj borbenoj gotovosti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doveo je u petak Vojsku Srbije u stanje maksimalne borbene gotovosti u vezi sa situacijom na Kosovu i Metohiji zbog jednostranih koraka Prištine. Šef države je zatražio i da NATO „hitno zaustavi nasilje nad Srbima” na Kosovu i Metohiji. Vučević je potvrdio dovođenje vojske u najviši stepen borbene gotovosti i napredovanje snaga ka Kosovu i Metohiji.

Pre toga, policija tzv. Kosova je u petak suzavcem i šok-bombama nasilno zauzela zgrade opština Leposavić, Zubin Potok i Zvečan na severu pokrajine. Lokalni Srbi su pokušali da spreče bezbednosne snage i zvaničnike kosovskih Albanaca da uđu tamo, izbili su sukobi. U Kliničko-bolnički centar Severna Mitrovica primljeno je 10 osoba sa lakšim povredama usled upotrebe šok-granata, suzavca i pendreka od strane policije, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: ORI SE “OVO JE SRBIJA” - Srbi u Leposaviću pevaju, Kurtijev okupator u zgradi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)