PRETI LI LUKAŠENKU NASILNO SVRGAVANJE S VLASTI? Poljska bi da ga skine sa vrha Belorusije

Novosti Onlajn

25. 05. 2023. u 07:49

PORTPAROL Kremlja Dmitrij Peskov reagovao je na jučerašnje navode bivšeg zamenika poljskog ministra odbrane, generala Valdemar Skržipčak da će se u Belorusiji desiti vojni udar protiv Lukašenkovog režima.

ПРЕТИ ЛИ ЛУКАШЕНКУ НАСИЛНО СВРГАВАЊЕ С ВЛАСТИ? Пољска би да га скине са врха Белорусије

Foto AP

Peskov je u svojoj reakciji rekao da je Belorusija "partner, saveznik i bratska država" Rusije.

- Naravno, Ruska Federacija ima obavezu da osigura sigurnost Belorusije, što ćemo i učiniti pred takvom očiglednom pretnjom - naglasio je Peskov.

Prema njegovim rečima, Poljska je za Rusiju "neprijateljska zemlja čije vođstvo proživljava izlive rusofobije".

- I vidimo da ova država, neprijateljski raspoložena prema nama, zapravo otvoreno govori o svojoj nameri da se direktno, uključujući i silu, meša u unutrašnje stvari susedne države - rekao je Peskov.

Podsećamo, prema rečima poljskog generala, ako ukrajinska kontraofanziva bude uspešna, naoružani Belorusi koji se sada bore na strani ukrajinskih snaga mogli bi krenuti u svrgavanje režima samoproglašenog predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka.

- Pripremimo se za ustanak u Belorusiji, jer će se on dogoditi. Činjenica je da ne možemo propustiti ovaj trenutak. Moramo biti spremni podržati trupe koje će provesti operaciju protiv Lukašenka. Imamo razloga da im pomognemo, kao što pomažemo Ukrajincima - rekao je Skržipčak.

Poljski general veruje da će beloruski narod podržati dobrovoljce koji se sada bore u Ukrajini i "s entuzijazmom će ustati protiv Lukašenka".

- On više nema vojni kapacitet da spreči takav ustanak. Rusija mu neće puno pomoći, jer će imati svojih problema - dodao je, pozivajući poljske vlasti da se pripreme za masovni priliv Belorusa u Poljsku u slučaju jednog ustanka, prenosi Evropska pravda.

BONUS VIDEO: OBUKA NA "TERMINATORIMA" - Vežba mobilisanih rezervista i dobrovoljaca u Donjecku

(Klix)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (3)

EKSKLUZIVNA PONUDA ZA LETOVANJE: U ponudi egzotična destinacija - ovo su cene