SRBI NE TREBA DA SE PLAŠE : Profesor dr Ilija Plećaš za "Novosti"

I.S.

17. 05. 2023. u 15:15

HEMIJSKI akcident na zapadu Ukrajine, u Hmeljnickoj i Ternopoljskoj oblasti, ne treba da brine građane Srbije i regiona. Na teritoriji oko skladišta gde su se nalazile rakete sa osiromašenim uranijumom, svakako, došlo je do zagađenja i određen stepen opasnosti, nepobitno, postoji. Opravdana je i evakuacija stanovništva u tom regionu.

СРБИ НЕ ТРЕБА ДА СЕ ПЛАШЕ : Професор др Илија Плећаш за Новости

Dr Ilija Plećaš, Foto V. Danilov

To u izjavi za "Novosti", kaže naučni savetnik, profesor dr Ilija Plećaš, višegodišnji direktor Laboratorije za zaštitu od zračenja i zaštitu životne sredine Instituta "Vinča". Ovaj ekspert ističe da do nas sigurno neće doći zračenje koje je u konkretnom slučaju manjeg obima, te radioaktivna prašina ne može da stigne u naše krajeve.

Profesor Plećaš, koji se decenijama bavio obradom i odlaganjem radioaktivnog otpada, kaže da građani Srbije, u ovom slučaju, mogu da budu potpuno bezbrižni. Postoje, međutim, druge visokorizične tačke koje bi, ako bi bile gađane, donele ogroman, opravdani strah.

- Nuklearka u Zaporožju, jedan je od takvih crnih punktova - poručuje profesor Plećaš. - Pogodak ovu atomsku centralu, bio bi prava ekološka i katastrofa i to po širu teritoriju. Nadam se, međutim, da od toga nećemo nikada morati da strepimo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu