OBUKA STANACA U AMERIČKIM TAJNIM OPERACIJAMA: Niko ne proverava koga zaista vojni instruktori podučavaju

P. Z. S. / sputnikglobe.com

15. 05. 2023. u 20:03

SAD imaju dugu istoriju obučavanja i naoružavanja gerilaca da destabilizuju zemlje čije vlade ne odobravaju — uključujući nikaragvanske kontraše i takozvane „Sirijske demokratske snage“ mešavinu sektaških militanata.

ОБУКА СТАНАЦА У АМЕРИЧКИМ ТАЈНИМ ОПЕРАЦИЈАМА: Нико не проверава кога заиста војни инструктори подучавају

Foto: Profimedia/Ilustracija/Vikipedija


Strane snage koje su obučavale američke trupe nisu proverene zbog kršenja ljudskih prava u prošlosti, otkriva se u novom izvještaju.

U dokumentima Pentagona koji su objavljeni američkim novinama putem zahteva za slobodu informisanja detaljno je opisano kako su američke snage za specijalne operacije (SOF) obučavale pobunjenike regrutovane u zemljama kao što su Niger i Somalija da deluju kao naoružani surogati u prljavim ratovima Vašingtona.

Dokumenti postavljaju smernice za primenu direktive zapisane u Zakonu o ovlašćenjima za nacionalnu odbranu iz 2018. — američki vojni budžet koji je odredio Kongres — „da se pruži podrška grupama neregularnih snaga stranih snaga ili pojedincima angažovanim u podršci ili omogućavanju tekućeg i odobrenog neregularnog ratovanja (IV) operacije SOF-a SAD“.

Foto: Tanjug/AP

Odeljak 127e zakona — koji je Ministarstvo odbrane (DoD) nazvalo „Eho 127“ — dozvoljava trošenje do 100 miliona dolara za obuku i naoružavanje militanata za ono što naziva „protivterorističkim“ operacijama.

Odeljak 1202 obezbeđuje još 15 miliona dolara za proksi gerilske snage za tajne operacije (black operations) protiv zemalja sa kojima SAD nisu otvoreno u ratu.

Neimenovani visoki zvaničnik Pentagona rekao je za novine da su regruti za te programe pregledani kako bi se sklonili svi koji bi mogli da napadnu ili špijuniraju američke snage, tvrdeći da je to dovoljno da se eliminišu "loši akteri".

Portparol Ministarstva odbrane potpukovnik Cezar Santijago-Santini insistirao je da nije pronašao „nikakva proverljiva gruba kršenja ljudskih prava“ od strane pripravnika ni u jednoj šemi i da je „uveren da će naš sistem provere za programe odeljka 127e i 1202 otkriti bilo kakvu zabrinutost za ljudska prava koja potencijalno primaoci“.

Američke trupe su takođe obučile hiljade ukrajinskih vojnika za borbu protiv Rusije, uprkos brojnim dokumentovanim slučajevima zločina nad civilima i ruskim ratnim zarobljenicima od početka rata u februaru 2022. Program za obuku ukrajinskih pobunjenika je prekinut neposredno pre sukoba, iako curenja podataka ukazuju da je bivši oficir britanske vojske preuzeo taj posao.

Ovo otkriće je izazvalo kritike iz Demokratske stranke predsednika Džoa Bajdena.

- Moramo se pobrinuti da ne obučavamo jedinice koje zlostavljaju da postanu još smrtonosnije i da podstaknu sukob i nasilje koje želimo da rešimo, rekla je kongresmenka demokrata iz Kalifornije Sara Džejkobs. -A to počinje sa univerzalnom proverom ljudskih prava.

Skepsa generala i oficira iz Pentagona, Foto AP

Džejkobs i njen kolega demokrata senator Kris Van Holen iz Merilenda sponzorisali su amandman na zakon o odbrani prošle godine kojim se zahteva strožija provera regruta u Pentagonovom programu obuke militanata. Prošao je glasanje u Predstavničkom domu, ali je poražen u Senatu, gde demokrate imaju većinu.

Ali Pentagon i dalje ne zna gde troši svoja sredstva na obuku i naoružavanje „partnerskih“ snaga.

Kancelarija za odgovornost američke vlade završila je izveštaj pod naslovom „Specijalne operacije: Sveobuhvatne smernice potrebne za nadgledanje i procenu upotrebe surogatnih snaga u borbi protiv terorizma“ u februaru ove godine, ali tekst tek treba da bude objavljen.

BONUS VIDEO - BRODOVI, AVIONI, HELIKOPTERI, PROJEKTILI: Pogledajte snimke tokom provere Pacifičke flote Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024