NOVA MUKA ZA NATO AVIJACIJU: Rusija uvezuje Su-57 i četiri drona S-70 na razdaljini od 1.500 km

P. Z. S. / bulgarianmilitary.com

10. 05. 2023. u 19:11

RUSKI borbeni lovac Su-57 Felon biće sposoban da otpremi i kontroliše četiri borbene bespilotne letelice (UCAV).

НОВА МУКА ЗА НАТО АВИЈАЦИЈУ: Русија увезује Су-57 и четири дрона С-70 на раздаљини од 1.500 км

Foto: lifenews.ro@LifenewsRo

To će biti dronovi S-70 Ohotnik, a razdaljina do koje će Su-57 imati kontrolu nad njima biće do 1.500 km. To znači da će “Felon” prodreti duboko u područja pod kontrolom neprijateljske avijacije ili protivvazdušne odbrane. Istovremeno, S-57 će ostati u bezbednoj zoni od stvarnih borbenih dejstava.

Sličnu pretpostavku iznosi i poljski sajt Defense 24. On se zasniva na ranije objavljenoj vesti (21. aprila) iz Rosteka (Rostec) o razvoju novog komunikacionog sistema za Su-57 na bazi veštačke inteligencije. Rostek kaže da će se komunikacija odvijati na veoma visokim frekvencijama. Veštačka inteligencija sistema će kodirati prenos podataka između učesnika borbene grupe.

Foto: Printskrin

Da li će se ova vest koju je objavio Rostek obistiniti ili će se pokazati kao deo ruske propagande, tek će biti poznato. Prema Ministarstvu odbrane Rusije, lovac Su-57 je već učestvovao u ratu u Ukrajini. Prema tvrdnjama Kremlja, Su-57 je pogađao ciljeve izvan vizuelnog dometa. Slične informacije su podelili i britanski obaveštajci, a London je potvrdio raspoređivanje pet borbenih aviona u ruskoj oblasti u blizini granice sa Ukrajinom.

Daljinsko učešće i performanse Su-57 u ratu mogu biti razlog zašto ruska kompanija Poliet (Poliet) brže razvija novi komunikacioni sistem lovca. Moskva je o tome pričala još od pre rata, ali je izbegavala da najavi njen napredak. Još pre tri godine pretpostavljalo se da će Su-57 dobiti pomoć od drona u vazduhu. Međutim, prvi put se govori ne o jednom, već o četiri.

Foto: Obъedinёnnaя aviastroitelьnaя korporaciя

Činjenica je da su Su-57 i S-70 već zajedno testirani. Ovaj kombinovani let obavljen je početkom oktobra 2019. Za ovaj let Moskva tvrdi da je Su-57 komandovao letom S-70. Otprilike u to vreme u ruskim medijima pojavile su se tvrdnje da će u budućnosti Su-57 kontrolisati između dve i četiri bespilotne letelice ovog tipa.

Četiri drona S-70 pod kontrolom Su-57 znači da će ruski lovac upravljati sa više bespilotnih letelica nego NGAD i F-35. U SAD najavljuju da će do dva drona moći da kontroliše svaki od pomenutih lovaca.

BulgarianMilitary.com podseća da, pored Rusije, iste sposobnosti pokazuje i Kina. Na primer, Peking je 2022. godine podigao u vazduh jedan dvosed stelt lovac druge generacije J-20 zajedno sa tri borbena drona GJ-11. Kombinovani let snimili su fotoreporteri i video snimatelji. GJ-11 se može nazvati ekvivalentom ruskog S-70.

Postoje spekulacije da Rusija ima koristi od napretka Kine u oblasti veštačke inteligencije. Iz tog razloga se veruje da je Moskva zaista napredovala sa svojim novim komunikacionim sistemom veštačke inteligencije. Znamo da rat u Ukrajini crpi mnogo resursa iz ruske privrede. Međutim, Rusija i Kina su pre samo mesec dana potpisale istorijsku saradnju u svim sferama, a posebno u vojnom sektoru.

Razmena stručnosti u oblasti veštačke inteligencije između dve zemlje mogla bi da ostvari još jedan ruski odbrambeni san – S-70 koji radi bez intervencije operatera. U ruskim medijima je godinama unazad bilo sličnih tvrdnji da bi to bila jedna od prednosti ruskog jurišnog drona, koji bi delovao kao lovac. Međutim, još uvek nema izveštaja da je S-70 dostigao takav nivo.

Foto MO RF

Vidi se da su Rusiji potrebni savremeniji lovci. Ukrajina to pokazuje. Rusija ima vazdušnu nadmoć u Ukrajini u vazduhu, ne zbog borbene sposobnosti svojih lovaca, već zbog nedostatka kvantitativne i kvalitativne PVO u Ukrajini. Sposobnost Su-57 da daljinski kontroliše četiri jurišna drona na udaljenosti do 1.500 km je možda prvi korak ka boljoj ruskoj borbenoj avijaciji.

Važno je napomenuti da će, prema Rosteku, novi komunikacioni sistem AI Su-57 omogućiti kompatibilnost sa komunikacionim sistemima zemaljskih platformi i štabova. To znači pretvaranje Su-57 u ne samo borbenu platformu već i glavnu bazu za koordinaciju vojnih operacija. Zato što će četiri S-70 na udaljenosti do 1.500 km dati mnogo preciznije napredne informacije lovcima u vazduhu i artiljeriji i izviđačima na zemlji.

Prema izjavi Rosteka, tehnologija zasnovana na veštačkoj inteligenciji omogućava kodiranje otporno na buku (elektronsku) korišćenjem paralelnih kanala. Ovo je „zaštita“ tehnologije. Njegova struktura uključuje višestruko preplitanje simbola, vremensku sinhronizaciju tokom prenosa, istovremeni prenos podataka u svim pravcima (vazduh-zemlja ili vazduh-vazduh) i povećanje opsega prenetih podataka.

Ostaje da Rusija pronađe način da poveća proizvodnju Su-57. Rat u Ukrajini može naneti štetu ranije utvrđenim planovima za proizvodnju Su-57. Prema njihovim rečima, do 2028. godine 76 lovaca Su-57 trebalo bi da uđe u inventar Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije (VKS).

Rusija trenutno ima 21 lovac Su-57 Felon. Međutim, njih 10 su prototipovi i testovi, tako da u stvarnosti Moskva može da u vazduh stavi 11 operativno spremnih lovaca. Što se tiče proizvodnje S-70 Ohotnik, koja takođe kasni, Moskva je na nivou prototipa. Međutim, oba su prototipi koji rade i testirani u letu. Međutim, za S-70 se nastavljaju ispitivanja i u vazduhu i na zemlji.

BONUS VIDEO - BRODOVI, AVIONI, HELIKOPTERI, PROJEKTILI: Pogledajte snimke tokom provere Pacifičke flote Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna