ZABRINJAVAJUĆE VISOKE TEMPERATURE: U pojedinim delovima sveta živa ide i preko 44 stepena Celzijusa

Tanjug

08. 05. 2023. u 00:07

U VIJETNAMU je zabeležena temperatura viša od 44 stepena Celzijusa, a stručnjaci predviđaju da će i taj rekord uskoro biti nadmašen zbog klimatsih promena.

ЗАБРИЊАВАЈУЋЕ ВИСОКЕ ТЕМПЕРАТУРЕ: У појединим деловима света жива иде и преко 44 степена Целзијуса

FOTO: AP/Tanjug

Rekord je postavljen u severnoj provinciji Tan Hoa, gde su zvaničnici upozorili ljude da ostanu u zatvorenim prostorima tokom najtoplijih delova dana, dok su i druge susedne zemlje prijavile izuzetno toplo vreme, preneo je Bi-Bi-Si.

Tajland je prijavio rekordnih 44,6 stepeni Celzijusa u svojoj zapadnoj provinciji Mak, dok su mjanmarski mediji izvestili da je jedan grad na istoku zabeležio 43,8 stepeni Celzijusa, što je najviša temperatura u toj zemlji poslednjih deset godina.

Stručnjak za klimatske promene Nujen Nok Huj rekao je da je novi rekord u Vijetnamu "zabrinjavajući", s obzirom na kontekst klimatskih promena i globalnog zagrevanja.

- Verujem da će se ovaj rekord ponoviti mnogo puta. To potvrđuje da se pokazalo da su ekstremni klimatski modeli tačni - rekao je on.

Bi-Bi-Si podseća da je svet topliji za oko 1,1 stepen Celzijusa otkako je počela industrijska era, a temperature će nastaviti da rastu osim ako vlade ne naprave ključne promene za hitno smanjenje emisija ugljen-dioksida. U martu ove godine su naučnici koji se bave klimatskim promenama rekli da će ključni globalni temperaturni cilj verovatno biti promašen.

U aprilu je Španija zabeležila najtopliju temperaturu ikada za taj mesec, i to od 38,8 stepeni Celzijusa na aerodromu u Kordobi na jugu te zemlje.

BONUS VIDEO: UNIŠTENA MINA IZ DRUGOG SVETSKOG RATA: Pogledajte kontrolisanu eksploziju u Riječkom zalivu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri