BAHMUT NIJE OD STRATEŠKOG ZANAČAJ ZA SAD: Admiral Kirbi smatra da gubitak grada neće preokrenuti tok rata na rusku stranu

P. Z. S. / ria.ru

01. 05. 2023. u 23:07

SJEDINjENE Američke Države smatraju da Artjomovsk (ukrajinski naziv – Bahmut) nije od velikog strateškog značaja i da njegov gubitak za Kijev neće promeniti ukupan tok sukoba u korist Rusije, izjavio je admiral Džon Kirbi, koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost.

БАХМУТ НИЈЕ ОД СТРАТЕШКОГ ЗАНАЧАЈ ЗА САД: Адмирал Кирби сматра да губитак града неће преокренути ток рата на руску страну

Foto: Profimedia/Ilustracija/Google maps


Ranije je ministar odbrane SAD Lojd Ostin rekao da Artjomovsk, gde se vode teške borbe, ima više simbolički nego strateški značaj. Kasnije se glavnokomandujući ukrajinskih trupa Valerij Zalužnij založio za nastavak odbrambene operacije i dalje jačanje ukrajinskih pozicija u Artjomovsku, a takođe je naveo da je držanje grada ključno u odbrani Ukrajine na celom frontu.

-Zauzimanje Bahmuta apsolutno neće promeniti tok rata u korist Rusije, rekao je on na brifingu za medije.

Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko/Depositphotos/Manuel Balce Ceneta

Kirbi je dodao da je Artjomovsk jedina oblast u kojoj su ruske snage „malo napredovale“, ali sam grad se i dalje drži.

Artjomovsk (u Ukrajini je zvanično usvojena prerevolucionarna verzija imena grada - Bahmut) nalazi se severno od velikog grada Gorlovke. To je važno transportno čvorište za snabdevanje ukrajinske grupe trupa u Donbasu. Već dugi niz meseci vode se žestoke borbe van i u samom gradu.

Ranije je list Vašington post objavio, pozivajući se na američke zvaničnike, da Kijev troši značajna sredstva na zaštitu Bahmuta. Prema njihovim rečima, Vldimir Zelenski pridaje simboličan značaj gradu i veruje da će njegov gubitak pogoditi moral Ukrajinaca.

BONUS VESTI - BRODOVI, AVIONI, HELIKOPTERI, PROJEKTILI: Pogledajte snimke tokom provere Pacifičke flote Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

ŽENA AUTOMOBILOM SLETELA U REKU, DETE OSTALO ZAROBLJENO NA ZADNJEM SEDIŠTU: Malenoj, nažalost, nije bilo spasa