ZELENSKI BI DA DELI LEKCIJE MAĐARSKOJ: Može li jedna NATO zemlja biti za Rusiju?

Tanjug

29. 04. 2023. u 20:00

PREDSEDNIK Ukrajine Vladimir Zelenski smatra da ponašanje Mađarske i njeni odnosi sa Rusijom ne odgovaraju statusu članice NATO.

ЗЕЛЕНСКИ БИ ДА ДЕЛИ ЛЕКЦИЈЕ МАЂАРСКОЈ: Може ли једна НАТО земља бити за Русију?

Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky/AP Photo/Petr David Josek, File

Kako prenosi "Evropska pravda", on je to rekao pred finskim, švedskim, danskim i norveškim novinarima.

- Kako rešiti spor sa Budimpeštom? Čini mi se da postoji političko zapetljavanje političkih elita u Mađarskoj. Veoma je čudna situacija, može li jedna NATO zemlja biti za Rusiju i protiv NATO-a - rekao je Zelenski.

Prema njegovim rečima, članica NATO-a ne može podržavati zemlju koju Alijansa naziva neprijateljem.

- Smatram da je to neprimereno ponašanje. Govorim svoje subjektivno mišljenje. Biti saveznik nije samo reč, to je značenje. To je zajednica država sa istim pogledom na bezbednost, na vrednosti. Oni drugačije tretiraju određene momente, međutim, postoji sporazum o savezu, kojim jedni druge štite uz odgovarajuće vrednosti - rekao je Zelenski.

On je dodao da, ukoliko sve članice NATO-a nazivaju Rusiju neprijateljem, onda jedna zemlja ne može da kaže "ne, Rusija je naš saveznik".

- To tako ne može biti. Dakle, vi više onda niste saveznik alijanse. I zato, ako ste članica saveza, ali de fakto radite protiv, ne bi trebalo da savetujete Ukrajini da uđe u NATO ili ne. I ne treba da stvarate prepreke - dodao je on.

Premijer Mađarske Viktor Orban usprotivio se izjavi generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga tokom posete Kijevu da Ukrajina jednog dana treba da postane članica Alijanse.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna