NAJVEĆA KATASTROFA KOJU JE PROUZROKOVAO ČOVEK: Pre 37 godina dogodola se eksplozija u nuklearnoj elektrani Černobilj

D.B.M.

26. 04. 2023. u 19:04

NA današnji dan, pre 37 godina, eksplodirao je četvrti reaktor u nuklearnoj elektrani Černobilj. U razmaku od dve sekunde dogodile su se dve eksplozije na četvrtom reaktoru čornobiljske elektrane.

НАЈВЕЋА КАТАСТРОФА КОЈУ ЈЕ ПРОУЗРОКОВАО ЧОВЕК: Пре 37 година догодола се експлозија у нуклеарној електрани Чернобиљ

Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky/Profimedia/Ilustracija

Nesreća je izazvala jednu od najvećih ekoloških i društvenih katastrofa 20. veka i dovela do kontaminacije više od 200 hiljada kvadratnih metara radioaktivnim materijama, najveći deo  na teritoriji Ukrajine, Belorusije, Rusije.

Oko pet miliona ljudi je pogođeno ovom katastrofom, radioaktivno su kontaminirana 2293 naselja, u kojima je krajem osamdesetih godina prošlog veka živelo više od 2,6 miliona ljudi. Kao rezultat ove katastrofe, više od pet miliona hektara plodnog zemljišta je povučeno iz poljoprivredne upotrebe.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je proglasila 26. april Međunarodnim danom sećanja na černobiljsku katastrofu. To je, inače, najveća katastrofa koju je prouzrokovao čovek.

Postoje dve zvanične verzije o uzrocima katastrofe. Po prvoj, objavljenoj tokom avgusta 1986. godine, uzrok nesreće je isključivo greška operatera; po drugoj, objavljenoj 1991. godine, uzrok su greške u dizajnu samog reaktora, tačnije u vertikalnim šipkama koje kontrolišu rad reaktora. Među faktorima koji su doprineli nesreći je svakako i neadekvatno obučeno osoblje. Direktor Viktor Brjukanov je pre transfera u černobiljsku nuklearnu elektranu radio u termoelektrani na ugalj. Glavni inženjer Fomin je takođe imao iskustva samo na konvencionalnim elektranama. Djatlov, zamenik glavnog inženjera, imao je iskustva, ali na nuklearnim reaktorima u podmornicama.

Djatlov je posle nesreće isticao da su u uputstvima za rukovanje, dizajneri reaktora "namerno" propustili da napomenu da su reaktori nestabilni na pojedinim opsezima snage, pre svega pri nižim.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna