PORAŽAVAJUĆI PODACI ZA EVROPU: Svako deseto dete uskraćeno za odeću, obuću, knjige

B.B.

24. 04. 2023. u 12:57

SVAKO deseto dete u zemljama EU, mlađe od 16 godina je u 2021. godini bilo je, zbog siromaštva uskraćeno za kupovinu odeće, obuće, voća, povrća, knjiga, odlaska na ekskurziju.

ПОРАЖАВАЈУЋИ ПОДАЦИ ЗА  ЕВРОПУ: Свако десето дете ускраћено за одећу, обућу, књиге

Foto: AP

Prema podacima "Evrostat", 11 odsto dece patilo je od materijalne deprivacije, odnosno uskraćivanja, a ključni faktori su struktura domaćinstva i nivo obrazovanja roditelja.

Kako je navedeno, 39 odsto dece roditelja sa niskim obrazovanjem iskusilo materijalnu deprivaciju, dok je samo četiri odsto njih sa višim nivoom obrazovanja bilo u istoj situaciji.

Čak u deset EU zemalja je više od 50 odsto dece roditelja sa niskim obrazovanjem je bilo materijalno uskraćeno za neke osnovne životne stvar. Najveći procenat dece u teškoj materijalnoj situaciji je zabeležen u Rumuniji (85 odsto), Bugarskoj (83 odsto) i Mađarskoj (78 odsto). Najmanje ih je bilo u Poljskoj (9 odsto) i Nemačkoj i Estoniji (po 16 odsto).

U domaćinstvima u kojima su roditelji imali više obrazovanje najveći udeo siromašne dece je zabeležen u Grčkoj (16 odsto), Bugarskoj (12 odsto) i na Kipru(10 odsto). Najniži udeo mališana koje pate od materijalne deprivacije u domaćinstvima sa tercijalnim obrazovanjem je zabeležen u Sloveniji, Češkoj, Švedskoj i Poljskoj.

Prema Eurostatu-u, materijalna deprivacija mlađih od 16 godina se određuje u odnosu na 17 kriterijuma, među kojima su posedovanje nove odeće, dva para cipela, pristupačnost svežeg voća i povrća na dnevnom nivou, pristupačnost knjiga ili školskih ekskurzija. Ako su zabeleženi nedostaci u najmanje tri od 17 kriterijuma, smatra se da je dete uskraćeno zbog siromaštava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!