RUSKI URANIJUM (NIJE) DOBRODOŠAO U EVROPI: Nemačka vlada traži nuklearne sankcije za Moskvu

I. Stanojević

18. 04. 2023. u 14:00

VLADA Nemačke zatražila je od Evropske komisije da uvede sankcije ruskom sektoru nuklearne energije. Pošto su članice EU podeljene oko te ideje, Unija se do sada uzdržavala od uključivanja nuklearnog goriva u pakete sankcija.

РУСКИ УРАНИЈУМ (НИЈЕ) ДОБРОДОШАО У ЕВРОПИ: Немачка влада тражи нуклеарне санкције за Москву

Foto: Printskrin Youtube/ Rosatom Global

EU je uvela 10 paketa ekonomskih sankcija, uključujući embargo na rusku naftu i gas. Dobijanje jednoglasne saglasnosti članica za usvajanje 11. paketa, koji bi obuhvatio i uranijum, moglo bi se pokazati teškim, jer se Mađarska već tome protivi.

Budimpešta, naime, kupuje uranijum od Rusije, a tamošnje energetske vlasti trenutno, sa ruskom državnom kompanijom za nuklearnu energiju "Rosatom", rade na proširenju jedine nuklearne elektrane u Mađarskoj. Budimpešta je, takođe, više puta upozoravala da dosadašnje sankcije nisu uspele da značajno oslabe Moskvu, ali su zato oštetile evropsku ekonomiju. Vlada premijera Viktora Orbana naglašava da je rusko nuklearno gorivo od vitalnog značaja za energetsku bezbednost Mađarske.

I Francuska intenzivno sarađuje sa "Rosatomom", iako je njen stav o sankcionisanju kompanije nejasan. Sven Gigold, državni sekretar u nemačkom ministarstvu finansija, poručio je, u objavi na "Tviteru", da "će Berlin pokušati da ubedi Pariz da sledi njegov primer i da se odvoji od ruskog uranijuma".

Rusija je, inače, prema podacima nemačkog fonda "Prijatelji Zemlje" jedan od najvećih svetskih proizvođača uranijuma. A samo Briselu je 2020. godine isporučila čak petinu ukupno uvezenog uranijuma. Kazahstan je obezbedio 23, a Niger 24 odsto evropskih potreba.

G7 ISKLjUČUJE MOSKVU

NEMAČKA je minulog vikenda zatvorila svoje poslednje tri nuklearne elektrane, prkoseći pozivima da produži njihov rad usled rastućih troškova energije. Odmah potom, pet članica G7, SAD, Velika Britanija, Kanada, Japan i Francuska objavile su da će "razviti lance snabdevanja nuklearnim gorivom koji isključuju Rusiju, u pokušaju da primoraju zemlju da izađe iz međunarodne nuklearne mreže".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024