GENERALI UKRSTILI KOPLJA U SUDANU: U državnom udaru na severu Afrike velika borba za prevlast nad zemljom

A.Vojinović

18. 04. 2023. u 07:00

SUDAN je u plamenu! Ova severnoafrička zemlja ponovo se suočila sa novim državnim udarom velikih razmera, samo dve godine od prethodnog. U sukobu vojske i paravojnih jedinica oko vođenja zemlje, u glavnom gradu Kardumu, prema poslednjim podacima, nastradalo je bar sto osoba, među kojima su i civili, dok je povređeno više od hiljadu ljudi. Nije jasno koja je od zaraćenih strana prva otvorila vatru, a čelnici formacija jedni druge okrivljuju za iniciranje sukoba, dok ih svetski lideri pozivaju na smirivanje.

ГЕНЕРАЛИ УКРСТИЛИ КОПЉА У СУДАНУ: У државном удару на северу Африке велика борба за превласт над земљом

FOTO: AP/Tanjug

Borbe su minulog vikenda izbile između vojnih snaga (SAF) koje predvodi general Abdel Fatah el Burhan, šef prelaznog vladajućeg Suverenog saveta Sudana, neformalnog vladara zemlje, i paravojnih jedinica za brzu podršku (RSF) koje vodi njegov doskorašnji zamenik, a sada ljuti protivnik, general Muhamed Hamdan Dagalo, poznatiji kao Hemedti.

Srž sukoba u Sudanu datira još iz 2019. godine, kada je u državnom udaru, koji je pokrenula vojska, uz podršku nezadovoljnih građana na ulicama, sa vlasti svrgnut autokratski predsednik Omar Al-Bašir. Usled pritiska demonstranata, koji su posle svrgavanja Bašira zathevali ulogu u vladajućoj strukturi, iste godine formirana je vojno-civilna vlada.

Međutim, ovaj sistem se nije dugo zadržao. Novi državni udar usledio je 2021. godine, kada vojska zvanično preuzima vlast. Posle ovih sukoba odnosi između dvojice generala zaoštrili su se, da bi sada eskalirali sukobima na ulicama širom zemlje. Osim neslaganja oko prelaska na civilnu vladu, dvojica generala nisu našla zajednički jezik oko integracije članova RSF u sudansku vojsku. Objica, navodi američki Si-En-En, imaju veze sa Rusijom. Navodno su pomogli ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da eksploatiše sudanske resurse zlata.

Prve eksplozije i pucnji začuli su se u subotu ujutru i zatekli stanovnike glavnog grada. Žestoke borbe vode se neprekidno i na zemlji i iz vazduha, mete su baze i kasarne rivalskih formacija, kao i prevlast nad međunarodnim aerodromom u Kartumu.

Stanovništvo je uplašeno, mnogo civila je nastradalo, a zbog predostrožnosti savetovano im je da ne napuštaju domove. Svetska zdravstvena organizacija juče je upozorila da u bolnicama u Kartumu nedostaje lekova i medicinske opreme. Svetski program za hranu UN obustavio je rad u ovoj zemlji pošto su tri njihova radnika ubijena u sukobuma u oblasti Darfura.

Kamandant RSF genal Dagalo juče je putem "Tvitera" pozvao međunarodnu zajednicu da inteveniše "zbog zločina generala Al-Burhana", tvrdeći da se njegove snage bore protiv radikalnih islamista. Dodao je da njegovi vojnici nisu nikoga napali i da jednostavno odgovaraju na opsadu i napad.

AL-BURHAN VOJNIK SA "PEDIGREOM"

GENERAL Al-Burhan, za razliku od svog rivala, ima iza sebe veliku karijeru u vojsci. Završio je vojnu akademiju, posle koje je postao pripadnik sudanske vojske, a učestvovao je u ratu u Darfuru i Drugom sudanskom građanskom ratu u Južnom Sudanu i drugim regionima. Posle doškolovavanja u Egiptu i Jordanu postavljen je za komandanta kopnenih snaga vojske. Kasnije je služio i kao načelnik štaba sudanske vojske, da bi u čin potpukovnika bio unapređen tokom protesta 2019. godine.

MALI MUHAMED OBUČAVAN U RUSIJI

GENERAL Muhamed Dagalo jedan je od najmoćnijih i najbogatijih ljudi u Sudanu. Poznatiji po nadimku Hemeti ili Mali Muhamed radio je kao trgovac kamilama i nije imao formalno obrazovanje. Postao je lider ozloglašene arapske milicije koja se borila protiv pobunjenika tokom rata u Darfuru 2003, gde ga je primetio predsednik Al-Bašir i imenovao za brigadnog generala novoformiranih snaga RSF, posle čega je zauzeo rudnike zlata u Darfuru. RSF je bila optužena za kršenje ljudskih prava i brojnih zločina među kojima je i masakr više od 120 demonstranata u junu 2019. Navodno je prošao vojnu obuku u Rusiji. Postao je bogat tokom ekonomskih kriza koje su pogodile Sudan. A posle godina podrške Al-Bašaru učestvovao je u njegovom svrgavanju sa vlasti 2019. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE MOGUĆE? Evo šta su organizatori Rolan Garosa uradili Novaku Đokoviću dva i po sata pred njegov meč!