"TO JE VELIKI USPEH": Detalji gašenja preostalih nuklearki u Nemačkoj

Novosti online

15. 04. 2023. u 23:04

NEKOLIKO sati pre gašenja poslednjih reaktora atomskih centrala u Nemačkoj, u nekoliko nemačkih gradova danas su održani protesti protivnika, ali i zagovornika nuklearne energije.

ТО ЈЕ ВЕЛИКИ УСПЕХ: Детаљи гашења преосталих нуклеарки у Немачкој

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Mi želimo nuklearnu energiju prikazati u pozitivnom svetlu. Za nas je nuklearna energija najbolji način da zadržimo blagostanje i da istovremeno zaštitimo okolinu - saopštili su pripadnici pokreta Nuklearia tokom protesta u blizini Brandenburških vrata, prenosi Indeks.

Šef "Greenpeacea" za Nemačku: Ogroman uspeh za otpor koji traje preko 40 godina

Nekoliko stotina metara dalje se u organizaciji "Greenpeacea" okupilo nekoliko stotina protivnika nuklearne energije koji su slavili gašenje posljednja tri reaktora u Nemačkoj. Na transparentima je prikazan dinosaur s natpisom "Nemačka atomska energija - pobeđena 15. aprila 2023.".

- Ovo je ogroman uspeh za otpor nuklearnoj energiji koji traje već preko 40 godina - rekao je direktor Greenpeacea za Nemačku Martin Kaiser.

Organizacija za zaštitu okoline Greenpeace je današnji dan okarakterisala kao dobar dan za Nemačku. Istovremeno je od nemačke vlade zatraženo da uloži napore kako bi se pronašlo rešenje za "nagomilani nuklearni otpad". Organizacija za zaštitu okoline BUND je na nekoliko lokacija delom Nemačke okupila oko 2300 protivnika nuklearne energije.

Nešto pre ponoći trebali bi biti ugašeni poslednji reaktori

Na protestima u Lingenu, na severozapadu zemlje, okupljeni su tražili zatvaranje pogona za proizvodnju atomskog goriva koje se nalazi u ovom gradu.

Večeras, nešto pre ponoći, trebalo bi biti ugašeni poslednji reaktori u nuklearnim centralama Isar 2 i "Neckarwestheim" na jugu, odnosno Emsland na severu Nemačke. Prva komercijalna nuklearna centrala u Nemačkoj počela je s radom 1960. u bavarskom Kahlu.

Odluku o odricanju Nemačke od električne energije dobijene u nuklearnim centralama donela je nakon katastrofe u Fukušimi 2011. vlada Angele Merkel.

Većina Nemaca protiv zatvaranja nuklearki

U ispitivanju javnog mnijenja, što ga je u četvrtak objavio javni servis ARD, većina se Nemaca (59 posto) izjasnila protiv zatvaranja nuklearnih elektrana.

Tri poslednja reaktora su trebala biti ugašena krajem prošle godine, ali su zbog nestašice energije u jeku napada Rusije na Ukrajinu ostavljena u pogonu do sredine aprila.

BONUS VIDEO: HILjADE FRANCUZA NA ULICAMA I TRGOVIMA: Protesti u Parizu protiv reforme penzionog sistema

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu