KAKO DO POZIVA SA PUTINOM? Jedna zemlja naročito koristi "vruću liniju" sa Rusijom

Novosti onlajn

03. 04. 2023. u 17:33

SVOJEVREMENO se u medijima pojavila informacija da je ruski predsednik Vladimir Putin pozvao Donalda Trampa telefonom dok je on bio na sastanku sa britanskom delegacijom, zbog čega je poziv bio odbijen - ipak, ovo je samo još jedan u nizu naslova koji su daleko od realnosti.

КАКО ДО ПОЗИВА СА ПУТИНОМ? Једна земља нарочито користи врућу линију са Русијом

Foto: EPA

Štaviše, prosto je nemoguće da se unapred dogovoreni poziv ne odigra, budući da su procedure i više nego kompleksne. Kako zapravo protiče organizacija telefonskih poziva između ruskog i predsednika drugih zemalja i šta sve podrazumeva žestoko uređen protokol Ministarstva spoljnih poslova i Kremlja?

Kako do poziva sa Vladimirom Putinom

Po pravilu, predlog da "se čuju preko telefona" zainteresovana strana upućuje putem diplomatskih kanala - Ministarstva spoljnih poslova ili njegovog predstavništva u Rusiji, odnosno ambasade. Prilikom upita za organizovanje poziva neophodno je navesti i vreme i temu razgovora, kao i okvirna pitanja o kojima će se u toku razgovora diskutovati. Nakon dobijanja svih neophodnih informacija kancelarija Ministarstva spoljnih poslova i druge relevantne institucije, uključuju se u obradu pitanja i odgovora, a neretko se priprema i nekoliko verzija odgovora na isto pitanje, zavisno od toga u kom će se smeru odvijati razgovor.

Izuzetak iz ovog pravila postoji tek za "odabrane", poput ministra odbrane, koji Vladimira Putina može dobiti preko specijalne linije - starog fiksnog telefona žute boje koji se nalazi u njihovim kabinetima.

Konkretna situacija

A šta ukoliko predsedniku Putinu ne odgovara predloženo vreme? Razloga za promenu predloženog termina može biti nekoliko: isuviše obaveza planiranih za taj dan, odsustvo predsednika ili zdravstveno stanje, legitimni su razlozi po kojima Vladimir Putin može da pomeri termin sastanka ili da ga u potpunosti otkaže. Ipak, diplomatska etika ne zahteva konkretan razlog za otkazivanje poziva, a jednostavna rečenica poput "Nažalost, veza neće biti uspostavljena", koju služba protokola upućuje zainteresovanoj strani kao odgovor na predlog da se organizuje poziv, jasno stavlja do znanja da Vladimir Putin ne vidi smisao poziva ili ga smatra neumesnim.

Usaglašavanje termina poziva zahteva određeno vreme: nekada je to nekoliko sati, a nekada može potrajati i nekoliko dana, zavisno od "konkretne situacije", termina iz diplomatske prakse pod kojima se podrazumevaju dinamika obaveza predsednika dveju država, oprečna mišljenja vezano za agendu, ali i lični odnosi državnika: prijateljski, neutralni, zategnuti, pa čak i neprijateljski.

"Vrela linija" između RF i SAD

Naravno, uobičajeni protokol koji se poštuje prilikom organizacije uspostavljanja veze podložan je promenama usled gorućih pitanja koji se mogu javiti u ekstremnim situacijama, a tada se za uspostavljanje veze obično koristi "vruća linija" preko koje se predsednik Ruske Federacije i Sjedinjenih Američkih Država bez prethodnog dogovora i usaglašavanja povezuju. Signal se prenosi preko satelita, a dežurni operateri u slučaju nužde povezuju lidere dveju zemalja za manje od minut. Osim toga, između Kremlja i Vašingtona neprestano je aktivna i "vruća linija" u tekstualnom formatu. Inače, da bi se linija kontrolisala u režimu realnog vremena, preko nje se neprestano reprodukuju klasici književnosti.

Ko se sve nalazi "iza linije"

Budući da od tačnosti formulacije ili potencijalne dvosmislenosti koja se može javiti među zvaničnicima zavisi globalna politika, razgovori najviših državnih zvaničnika nikada nisu "u četiri oka". Iz tog razloga protokol zahteva da pozivu obavezno prisustvuju prevodioci, čak i u situaciji kada se dvoje državnika odlično sporazumevaju na nekom od stranih jezika. Tako na primer, iako se razgovor vodi između Angele Merkel, koja priča i razume ruski, i Vladimira Putina, koji u potpunosti vlada nemačkim jezikom, na liniji će se obavezno naći i rusko-nemački prevodioci. Na prevodiocima je veoma težak zadatak: ne samo da se od njih očekuje da simultano ili konsekutivno (rečenicu po rečenicu) prevode sve što su državnici rekli, već i da njihove lapsuse ispravljaju u hodu, često rizikujući da određena misao bude protumačena pogrešno.

Na liniji se često osim predsednika Putina, njegovog sagovornika i prevodilaca nalaze i druga lica, poput specijalista za tehničku podršku, koji vode računa o kvalitetu linije i svim tehničkim parametrima, oficira službe bezbednosti i zapisničara, koji "hvataju" beleške na osnovu kojih se kasnije izdaju zvanična saopštenja za javnost. Svi oni nalaze se "u pozadini" - u svojim kancelarijama u zgradi Ministarstva.

Bezbednost na najvišem nivou

Savremene telefonske linije koje se koriste u Kremlju i Ministarstvima, opremljene su posebnim sistemom koji omogućava potpunu zaštitu, te je prisluškivanje ili neplanirano uključivanje u telefonski poziv nemoguće. Analogni signal koji prenosi glas pretvara se u digitalni, koji se zatim kodira kompleksnim kriptografskim ključem koji se tokom poziva menja i nekoliko desetina puta (na svakih par minuta), a svi ključevi generišu se pomoću kompjutera metodom slučajnog izbora, pri čemu se alogritam menja u hodu, jednako spontano. Na taj način, signal se kodira na izlazu iz strogo zaštićenog čvora, a njegovo dešifrovanje dešava se na drugom kraju linije – a čak i ako neko uspe da "probije" sve zaštitne barijere i neovlašćeno pristupi pozivu, on će se automatski prekinuti.

- U ovakvim bezbednosnim uslovima dodatna provera ko sedi sa druge strane linije jednostavno je bespotrebna, pristup specijalnim linijama ima strogo ograničen i kontrolisan krug ljudi - naveo je Aleksandar Panov, šef katedre za diplomatiju Moskovskog državnog univerziteta međunarodnih odnosa.

Putin nema ni mobilni telefon, a ni "smartfon"

U jednom od mnogobrojnih obraćanja javnosti, pres-sekretar ruskog predsednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov odgovorio je na pitanje koje mnoge zanima – da li Putin ima mobilni telefon: "Predsednik nema smartfon. Imati smartfon danas znači biti potpuno transparentan, budući da njegovim korišćenjem ceo svoj život stavljate na videlo. Saglasno tome, predsednik države kakva je Rusija, koristi samo stare dobre telefone sa kodiranim linijama koji će nadživeti sve smartfone".

BONUS VIDEO: PUTIN NA BOŽIĆNjOJ LITURGIJI - Predsednik Rusije u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŽENA AUTOMOBILOM SLETELA U REKU, DETE OSTALO ZAROBLJENO NA ZADNJEM SEDIŠTU: Malenoj, nažalost, nije bilo spasa