"NEČITLJIVA PROPAGANDA": Ilon Mask opleo po NJujork tajmsu za sve pare

Đ.G.

03. 04. 2023. u 07:35

IZVRŠNI direktor Tvitera Ilon Mask nazvao je Njujork tajms "nečitljivom propagandom" nakon što je list odbio da plati verifikaciju. Ranije je Tviter počeo da uklanja svoje ikonske plave kvačice sa naloga koji su dobili bedž pre nego što je uveden Maskov sistem pretplate.

НЕЧИТЉИВА ПРОПАГАНДА: Илон Маск оплео по Њујорк тајмсу за све паре

Foto: Hannibal Hanschke/Pool Photo via AP, File

Tviter je prošlog meseca najavio da će od subote početi da uklanja „zastarele verifikovane kvačice“ sa naloga koji su verifikovani pre nego što je Mask najavio svoj sistem pretplate prošle godine. Njujork tajms je u četvrtak objavio da neće plaćati 1.000 dolara mesečno koliko se traži od preduzeća, niti nadoknaditi svojim zaposlenima što su se prijavili za Tviterov lični plan od 8 dolara mesečno.

Nalog "The New York Times’ @nytimes" izgubio je kvačicu u subotu, što znači da se njegovi tvitovi više neće pojavljivati na kartici „za vas“, podrazumevanoj vremenskoj liniji na kojoj korisnici Tvitera vide sadržaj sa naloga koje prate. 

Tvitujući u subotu, Mask je sugerisao da nestanak tvitova iz Tajmsa ne bi bio veliki gubitak za većinu korisnika.

- Prava tragedija @NYTimes-a je što njihova propaganda nije čak ni interesantna - izjavio je milijarder. „Takođe, njihov fid je Tviter ekvivalent dijareji. Nečitko je.”

- Imali bi mnogo više pravih pratilaca kada bi objavljivali samo svoje vrhunske članke - nastavio je Mask, dodajući da „isto važi za sve publikacije“.

Njujork tajms je jedan od brojnih američkih novina i novinskih kuća koje bojkotuju sistem plaćene verifikacije. Bela kuća takođe odbija da plati plave kvačice za svoje zaposlene, navodi se u izveštaju Akiosa u petak.

Mask je kupio Tviter za 44 milijarde dolara prošlog oktobra, obećavajući niz reformi koje će poništiti cenzurnu politiku platforme i učiniti je „digitalnim gradskim trgom“ za slobodnu i otvorenu debatu. Iako je obnovio stotine ranije zabranjenih naloga – uključujući i nalog bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa – i ublažio pravila moderiranja sadržaja na Tviteru, istovremeno se borio da poveća prihod platforme u padu.

Uprkos tome što je Mask uveo plaćene pretplate i otpustio oko tri četvrtine osoblja Tvitera, kompanija trenutno vredi polovinu onoga što je Mask platio za nju prošle godine, navodi Vol strit džornal.

Mask se ranije sukobio sa Njujork tajmsom i suspendovao je izveštača tog lista Rajana Meka u decembru zbog deljenja informacija o tome gde se milijarder nalazi.

- Kritikovati me po ceo dan je sasvim u redu, ali fiksiranje moje lokacije u realnom vremenu i ugrožavanje moje porodice nije - napisao je Mask tada na Tviteru, preneo je RT.

BONUS VIDEO: EVAKUISANO ČITAVO MESTO -  U Minesoti iz šina iskliznuli vagoni teretnog voza

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VIDIMO SE NA SUDU... DŽekpot posvađao tetku i sestrića, na pomolu prava porodična drama