UKRAJINA BI DA "DEOKUPIRA" KRIM I PROTERA RUSE: Kijev najavio političke čistke i program "detoksikacije"

Novosti Onlajn

02. 04. 2023. u 17:54

SEKRETAR Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksij Danilov izneo je plan od 12 tačaka za takozvanu "deokupaciju" Krima.

УКРАЈИНА БИ ДА ДЕОКУПИРА КРИМ И ПРОТЕРА РУСЕ: Кијев најавио политичке чистке и програм детоксикације

Scena iz Simferopolja na Krimu / Foto AP

- Želim razumljivo, širokim crtama da ilustrujem kako će Ukrajina deokupirati Krim - napisao je on na društvenoj mreži.

Među koracima koje je naveo Danilov je preimenovanje grada Sevastopolja u "Paviljon broj šest", a "kasnije, na primer, u Ahtijar".

- Uvešćemo političke čistke, koje će odrediti ko će od stanovnika Krima izgubiti pravo glasa zbog veze sa Rusijom - istakao je on i dodao da kijevske vlasti planiraju da prekinu infrastrukturne veze poluostrva sa Rusijom i započnu prisilnu indoktrinaciju njegovih stanovnika.

Svi ruski državljani koji su se doselili na Krim posle 2014. trebalo bi da budu proterani, a svi poslovi u vezi s nekretninama sklopljeni pod ruskom vlašću poništeni, naveo je Danilov.

- Rušenje Krimskog mosta je još jedan korak, nakon čega sledi uvođenje programa 'detoksikacije' od propagande metodama denacifikacije Nemačke posle Drugog svetskog rata - rekao je Danilov.

Još jedna od nabrojanih tačaka je demontiranje transportnog prelaza u gradu Kerču, kako bi se, dodaje Danilov, obezbedila potpuna "sloboda plovidbe u okviru programa kompenzacije".

Zauzvrat, gubernator Sevastopolja Mihail Razvožajev ironično je prokomentarisao ideje Kijeva da preimenuje grad.

- Plan ukrajinskog političara više liči na karton bolesti pacijenta iz ludnice. Izjave i komentare bolesnika ne treba shvatati ozbiljno. Treba ih lečiti - citirala je političara njegova pres služba.

"Palata broj šest" je pripovetka Antona Čehova o klinici za duševne bolesnike. Vremenom je izraz "palata broj 6" ušao u narodni govor i označava ludnicu.

Ukrajina je i ranije izražavala želju da osvoji Krim. Savetnik šefa kabineta Vladimira Zelenskog Mihail Podoljak je ranije govorio da će Kijev "povratiti Krim konvencionalnom ofanzivom – i to za vrlo kratko vreme".

A i vršilac načelnik Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine Igor Klimenko kazao je da se formira jurišnih brigada iz sastava vojske, policije i granične straže koja će u proleće zauzeti poluostrvo i Donbas.

Zamenik predsednika ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev upozorio je ukrajinske vlasti da bi mogući napad na Krim značio eskalaciju sukoba. Zato je pozvao Kijev da shvati da će takve akcije naići na "neizbežnu odmazdu" i da će Rusija uzeti za pravo da upotrebi bilo koju vrstu oružja.

BONUS VIDEO: SNIMAK OŠTEĆENOG KRIMSKOG MOSTA IZ VAZDUHA - Radovi na sanaciji traju 24 sata

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)