JUSAF "RAME UZ RAME" SA SUNAKOM I VARADKAROM: Produžio se spisak političara azijskog porekla u Britaniji

A.V.V.

29. 03. 2023. u 07:30

NOVU stranicu u političkoj istoriji Velike Britanije ispisao je Humza Jusaf posle izbora za šefa Škotske nacionalne partije (SNP), čime je postao prvi premijer Škotske azijskog porekla. Tako se doskorašnji ministar zdravlja u škotskom parlamentu pridružio nizu političara stranog porekla i muslimanske vere koji su se našli na vodećim funkcijama u britanskom, škotskom i irskom parlamentu.

ЈУСАФ РАМЕ УЗ РАМЕ СА СУНАКОМ И ВАРАДКАРОМ: Продужио се списак политичара азијског порекла у Британији

Tanjug

Pobedom na stranačkim izborima za šefa SNP Jusaf je stao "rame uz rame" sa aktuelnim britanskim premijerom Rišijem Sunakom, Britancem indijskog porekla, koji je lane postao prvi predsednik vlade u Londonu azijskog porekla i sa predsedikom vlade Irske Leom Varadkarom, čiji je otac Indijac.

Jusaf je rođen u Glazgovu 1985. godine, a njegova porodica vodi poreklo iz Pakistana. U osnovnoj školi bio je jedan od dvojice učenika etničkih manjina koji su pohađali njegovu osnovnu školu, piše Si-En-En. Roditelji su mu emigrirali u Škotsku tokom šezdesetih godina. Član je škotskog parlamenta od 2016. godine. Očekuje se da će Jusaf danas biti i formalno postavljen na funkciju šestog prvog ministra u vladi.

Po proglašenju pobede na stranačkim izborima Jusaf je poručio da je "narodu Škotske sada više nego ikada ranije potrebna nezavisnost". On je kao svoje ciljeve naveo ponovno pokretanje referenduma za nezavisnost i rešavanje ekonomske krize.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!