POSLEDNJA LITURGIJA U KIJEVSKOJ LAVRI: Mitropolit najavio štrajk glađu

Novosti online

26. 03. 2023. u 16:14

POGLAVAR kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) mitropolit Onufrije služio je u nedelju bogosluženje u Kijevo-pečerskoj lavri, čije hramove, po naređenju vlasti, crkva treba da napusti već 29. marta saopštila je UPC. Mitropolit zaporoško-melitopoljski Luka objavio je štrajk glađu povodom progona monaha iz Lavre.

ПОСЛЕДЊА ЛИТУРГИЈА У КИЈЕВСКОЈ ЛАВРИ: Митрополит најавио штрајк глађу

Kijevska lavra, Foto arhiva

 - U svetoj obitelji je u toku jaka molitva. Svet ne postoji zahvaljujući razgovorima, već molitvama. Molim vas, braćo i sestre, da se molite za bratiju manastira, kako bi oni ovde mogli da nastave da služe i uznose svoje molitve i ubuduće - rekao je mitropolit Onufrije okupljenima.


U međuvremenu, mitropolit zaporoško-melitopoljski Luka (Kovaljenko) najavio je da će od ponedeljka, 27. marta štrajkovati glađu, sve do 29. marta.

 - Kao vernik, ne kao episkop, ne mogu da gledam kako se kleveta naša Crkva, kako se relikvije pretvaraju u eksponate. Šta da radim? Pozvao bih sve da nametnemo sebi post. Ne danas, nego od ponedeljka, utorak, sreda, neposredno pre 29. marta da proglasimo štrajk glađu, u svetovnom smislu... Proglašavam štrajk glađu u znak podrške Kijevo-pečerskoj lavri - rekao je mitropolit Luka u na Fejsbuku.

Kako je saopštila Nacionalna istorijsko-kulturna ustanova "Kijevo-pečerska lavra", od ovog datuma prestaje da važi ugovor o zakupu zaključen 2013. godine, pa monasi moraju da napuste sve prostorije koje su im predate.

(Sputnjik)

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!