KRIZA U NEMAČKOJ: U ponedeljak sveobuhvatan štrajk u saobraćaju

Tanjug

24. 03. 2023. u 07:45

SINDIKATI u Nemačkoj najavili su za ponedeljak sveobuhvatan štrajk u saobraćaju i pozvali 350.000 zaposlenih da obustave rad na 24 sata, a tog dana počinje treća runda pregovora poslodavaca i zaposlenih u javnom sektoru.

КРИЗА У НЕМАЧКОЈ: У понедељак свеобухватан штрајк у саобраћају

Foto: Shutterstock/canadastock

Velikim štrajkom upozorenja bez presedana, sindikat železnice i saobraćaja EVG i sindikat zaposlenih u javnom sektoru ver.di hoće u ponedeljak da parališu veliki deo saobraćaja širom Nemačke - uključujući železnički i vazdušni, a delom i vodeni i kopneni saobraćaj, piše Dojče vele.

Štrajk u trajanju od 24 sata počinje u ponoć u nedelju, 26. marta, i trajaće do ponoći u ponedeljka, 27. marta, rekli su iz oba sindikata. Ver.di je na štrajk pozvao 120.000 zaposlenih, a EVG 230.000 zaposlenih u autobuskim firmama i železnici.

S obzirom na raspoloženje zaposlenih u firmama u oblasti saobraćaja, očekuje se visok nivo učešća, rekao je šef ver.di-ja Frank Verneke najavljujući u četvrtak štrajk i dodao da će „efekat biti ogorman". Štrajk se odnosi na železnički saobraćaj svake vrste u celoj zemlji. Dojče ban (DB) uopšte neće funkcionisati.

Predsednik EVG-a Martin Burkert preporučio je putnicima da već u nedelju stignu na svoje odredište što je ranije moguće.

 - Zato što definitivno može biti smena koje idu od nedelje uveče do ponedeljka - rekao je on.

Preduzeće za auto-puteve će takođe štrajkovati, kao i uprava za vodu i transport. To znači da tuneli na putevima će takođe biti obuhvaćni štrajkom.

 - Mislimo na određene tunele - rekla je zamenica ver.di Kristin Bel.

Još uvek nije jasno koji su tuneli su u pitanju, ali određeni tuneli će biti zatvoreni. Ver.di takođe poziva na obustavu rada - na aerodromima i u lokalnom javnom prevozu - u pokrajinama Hesen, Severna Rajna-Vestfalija, Baden-Virtemberg, Saksonija, Donja Saksonija, Rajna-Palatinat i Bavarska.

To znači da su pogođeni svi komercijalni aerodromi, osim u Berlinu. Na najvećem nemačkom aerodromu u Frankfurtu neće biti putničkog saobraćaja, kao ni u Minhenu. Uprava frankfurtskog aerodroma Fraport saopštila je u četvrtak da se putnici hitno mole da u ponedeljak ne dolaze na aerodrom. Neće biti čak ni tranzitnog saobraćaja.

Štrajk će, prema oceni aerodromskog udruženja ADV, pogoditi stotine hiljada putnika.

 - Oko 380.000 poslovnih i privatnih putnika neće moći da leti - saopštilo je udruženje.

 - Sindikati u Nemačkoj se opraštaju od tradicije da se rešenja postižu za pregovaračkim stolom - rekao je generalni direktor ADV Ralf Bajsel.

Prema njegovoj oceni, najavljene akcije prevazilaze svaku zamislivu i opravdanu meru i nemaju nikakve veze sa štrajkom upozorenja.

 - To je pokušaj da se generalnim štrajkom uvedu francuski uslovi u Nemačkoj - rekao je Bajsel.

Ovim akcijama sindikat ver.di pojačava pritisak na treću rundu pregovora sa saveznom vladom i lokalnim vlastima, koja počinje u ponedeljak.

Zajedno sa Udruženjem državnih službenika, Sindikat javnog sektora traži 10,5 odsto i najmanje 500 evra više mesečno za 2,5 miliona zaposlenih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (3)

TAKO TO IDE: Dan posle Slovenije starteri Srbije nisu izašli na teren, a Luka Jović - jeste! (VIDEO)