MiG-OVI USKORO STIŽU U UKRAJINU: Nedelje dele Kijev od pojačanja na nebu

Novosti online

21. 03. 2023. u 22:28

SLOVAČKA planira da prebaci lovce MiG-29 u Ukrajinu u narednim nedeljama, preneo je slovački portal Teraz, pozivajući se na v.d. premijera Eduarda Hegera.

МиГ-ОВИ УСКОРО СТИЖУ У УКРАЈИНУ: Недеље деле Кијев од појачања на небу

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Isporuka slovačkih lovaca Ukrajini biće obavljena u narednim nedeljama. Vršilac dužnosti premijera Slovačke Eduard Heger je to saopštio bez daljih detalja - navodi slovački medij.

Kako prenosi portal, Heger nije otkrio detalje o tome kakva će oprema biti obezbeđena Slovačkoj kao kompenzacija za prebacivanje aviona u Ukrajinu.

Prošle nedelje slovačka vlada je saopštila da je odlučila da svoje lovce MiG-29 prebaci u Ukrajinu.

Bivši premijer Slovačke Peter Pelegrini doveo je u pitanje zakonitost ove odluke. Prema Pelegrinijevim rečima, rešenje ovog pitanja je van nadležnosti vlade, koje je moralo da uputi apelaciju Ustavnom sudu Slovačke.

Heger, pak, insistira da je odluka vlade u skladu sa ustavom. On je takođe izvestio da će zemlja dobiti nadoknadu za prebacivanje u Ukrajinu borbenih aviona MiG-29, koje Slovačka ne koristi.

Planirano je da slovačka strana preko Evropske unije dobije 200 miliona evra, kao i opremu vrednu 700 miliona evra od drugih saveznika, poput SAD. Ovo će, prema Hegeru, povećati odbrambene sposobnosti zemlje.

BONUS VIDEO: PODRŠKA OD TERMINATORA - Snimci ruskih oklopnih vozila tokom borbe u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju