BLOKADE U FRANCUSKOJ: U Marselju prazne pumpe, u Parizu vezane kante za smeće, u Renu gore barikade

U IŠČEKIVANjU glasanja poslanika o dva zahteva za izglasavanje nepoverenja Vladi, štrajkovi i blokade nastavljaju se širom zemlje. Zbog odlučnih akcija zaposlenih u rafinerijama, počele su prve nestašice. Naročito je kritično na jugu zemlje. U Marselju su se pred pumpama formirali redovi automobila dugi stotinama metara. U ovom gradu već je "suva" četvrtina pumpi.

БЛОКАДЕ У ФРАНЦУСКОЈ: У Марсељу празне пумпе, у Паризу везане канте за смеће, у Рену горе барикаде

Goran Čvorović

U Renu je zapaljeno više barikada koje su znatno otežale saobraćaj. Štrajkači su se u ovom gradu igrali "mačke i miša" s policijom i vatrogascima. Kada bi jedna barikada bila ugašena, na drugom delu grada buknula bi nova.

Juče su u Francuskoj počela prva polaganja mature za završne razrede srednjih škola. Đaci su bili u strahu da ne zakasne na ovaj važan ispit, zbog štrajka u prevozu. Vlasti su im omogućile da, ako zakasne, ostanu duže na proveri znanja.

U Renu, Nantu, Parizu i drugim gradovima smeće se i dalje gomila. Da bi prkosili radnoj obavezi koju su vlasti raspisale za zaposlene u gradskoj čistoći, učesnici protesta prepune kante vezuju jednu za drugu, da ne bi mogle da budu odnete. Istovremeno, radnici koji su primorani da odnose smeće rade to vrlo sporo, traže ispomoć za težinu tereta, proveru tehničke ispravnosti vozila i sve ostalo što može da im još više uspori rad. U manjim ulicama u Parizu trotoari su već zauzeti, pa mora da se hoda kolovozom.

Organizuje se i niz drugih manifestacija. Orkestar Opere u Lionu prekinuo je nastup s porukom podrške štrajku, dok je u Bordou okupiran Muzej lepih umetnosti.

Premijerka Elizabet Born je u ponedeljak bila na radnom ručku s predsednikom Makronom, da bi predvideli dalje poteze.  Na Trgu Konkord, u blizini Skupštine, razmeštene su jake policijske snage.

Goran Čvorović

Smeće se gomila u Parizu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024