"ISTINE" O PADU AMERIČKOG DRONA U BLIZINI KRIMSKOG POLUOSTRVA: SAD ne žele da ostaci letelice dođu u ruke Rusa

Branko Vlahović

16. 03. 2023. u 07:44

O UZROKU pada američkog drona "riper" u utorak u blizini krimskog poluostrva Moskva i Vašington imaju dve različite verzije.

ИСТИНЕ О ПАДУ АМЕРИЧКОГ ДРОНА У БЛИЗИНИ КРИМСКОГ ПОЛУОСТРВА: САД не желе да остаци летелице дођу у руке Руса

Foto: Profimedia/Ilustracija

Jedino se slažu da se strovalio u more. Rusi tvrde da je dron narušio ruski vazdušni prostor i da su zato poletela dva aviona "Su-27". Amerikanci tvrde da je bespilotna letelica bila nad neutralnim vodama.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je američki dron leteo sa isključenim transponderima da bi bio neprimetan. Zato su dva lovca iz sastava ruske dežurne jedinice PVO dobila komandu da polete.

FOTO: Novosti

Po ruskoj verziji, američki dron je napravio nagli manevar i prekinula mu se veza sa komandom leta, pa je izgubio visinu na kojoj je leteo i strmoglavio se u more. U Moskvi kategorički tvrde da nisu koristili nikakvo oružje za obaranje drona. Osim toga, nisu bili ni u kakvom kontaktu sa američkim dronom.

Po američkoj priči, njihov dron se sudario sa ruskim "Su-27", koji mu je povredio elisu, a pre toga je na njega sipao gorivo. Amerikanci tvrde kako je to poznata taktika Rusa da sipaju gorivo na protivničke dronove koji od toga gube visinu. "Njujork tajms" piše da je dron krenuo iz baze u Rumuniji i da nije bio naoružan.

U zemljama NATO-a ima ih oko 300

Američki dron koji je pao u Crno more američka armija koristi od 2007. godine. Takvih letelica je napravljeno oko 300. Te dronove imaju i Velika Britanija, Turska, Francuska, Italija. Razmak krila je 20 metara, a može da razvije brzinu do 400 kilometara na sat. Njegov "plafon" leta je 13 kilometara. U vazduhu može da bude 33 sata, a maksimalna udaljenost od centra kontrole je hiljadu i devetsto kilometara.

Tvrdi se da je bio udaljen od Krima oko 120 kilometara, ali Rusi navode da se približio njihovoj obali. Navodno je dron u sredu četiri puta leteo nad neutralnim vodama Crnog mora. Od početka marta 30 puta su američki dronovi bili na špijunskom zadatku. Ta vrsta dronova može da nosi rakete "helfajer". U Pentagonu nisu hteli da kažu da li je bio naoružan.

Amerikanci ne žele da ostaci drona dođu u ruke Rusa, kazao je predstavnik Bele kuće, ali nije objasnio šta će preduzeti. Zbog incidenta, u Vašingtonu je pozvan ruski ambasador Anatolij Antonov koji je taj incident nazvao američkom provokacijom.

BONUS VIDEO:

BORBE U BLIZINI SVATOVA I KREMENAJE: Ruski vojnici koriste sisteme "Grad" i haubice "Msta-S"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (6)

NEMCI ZARAĐUJU MILIJARDE NA UKRAJINI: Berlin neće da šalje vojnike u rat, ali planira da dobije mnogo para na prodaji oružja