STIGLA POTVRDA OD STEJT DEPARTMENTA: Rusija zvanično poslala notu o zamrzavanju učešća u START-u

Novosti onlajn

01. 03. 2023. u 22:52

SJEDINjENE Američke Države su dobile zvaničnu notu o obustavljanju učešća u Sporazumu o smanjenju količine strateškog ofanzivnog naoružanja (START), izjavio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

СТИГЛА ПОТВРДА ОД СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТА: Русија званично послала ноту о замрзавању учешћа у СТАРТ-у

Foto: Shutterstock/Ilustracija

- Mogu da potvrdim razmenu diplomatskih nota između Rusije i SAD. I dalje smo spremni da održimo bilateralni sastanak kako bismo razgovarali o zabrinutostima SAD i Rusije o START-u, kao i o svim drugim pitanjima koja se tiču njegovog izvršenja. Mi smatramo da je to pitanje veoma važno - rekao je on.

Prema njegovim rečima, SAD nastavljaju da u potpunosti ispune odredbe Sporazuma o smanjenju količine strateškog ofanzivnog naoružanja.

- Mi nastavljamo da u potpunosti ispunjavama odredbe Sporazuma, između ostalog i o ogračenom broju naoružanja - istakao je Prajs.

Saopštio je da SAD analiziraju dalje korake u vezi sa obustavom učešća Rusije u START-u, kao i kakav će uticaj imati to na sporazum u celini.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 28. februara potpisao zakon o obustvavljanju učešća Rusije u Sporazumu o smanjenju količine strateškog ofanzivnog naoružanja.

Putin je 21. februara u obraćanju Federalnoj skupštini izjavio da Rusija obustavlja učešće u rusko-američkom sporazumu, naglasivši da zemlja ne istupa iz njega.

Predsednik Rusije je naglasio da pre nego što se obnovi diskusija o sporazumu, Moskva želi da shvati „na šta pretenduju zemlje kao što su Francuska i Velika Britanija“ i na koji način treba računati njihove nuklearne arsenale, „odnosno ukupni ofanzivni potencijal Severnoatlantske alijanse“.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: STRAVIČNE SLIKE IZ GRČKE - Operacija spašavanja putnika posle železničke nesreće i dalje traje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna