RUSIJA VEĆ IMA ORUŽJE OD KOGA ZAPAD DRHTI: Pentagon poručuje da nema ništa slično - nuklearnu krstareću raketu neograničenog dometa

P. Z. S. / bulgarianmilitary.com

25. 02. 2023. u 19:57

RANIJE je nekoliko medija, pozivajući se na izvor u ruskom Ministarstvu odbrane, izvestilo da Rusija već ima krstareću raketu 9M730 Burevestnik [NATO kodno ime: SSC-Ks-9 SSC-X-9 Skyfall, Burevestnik je Petrel na engleskom].

РУСИЈА ВЕЋ ИМА ОРУЖЈЕ ОД КОГА ЗАПАД ДРХТИ: Пентагон поручује да нема ништа слично - нуклеарну крстарећу ракету неограниченог домета

Foto: Printskrin JuTjub

Štaviše, vojno odeljenje je čak pokazalo i radionicu u kojoj se sklapaju ove rakete.

Prema deklarisanim karakteristikama, raketa Burevestnik sa nuklearnom elektranom koja radi na potpuno novim fizičkim principima trebalo bi da ima pulsirajući nuklearni motor za disanje vazduha. Raketa takođe ima izuzetno „specijalnu“ bojevu glavu i relativno neograničen domet leta pri brzini od 0,9-1,0 Maha sa mogućnošću patroliranja određenim područjima pre nego što se po komandi okrene ka cilju.

Takođe je poznato da raketa leti prenisko do zone patrole – na nivou od 30 do 60 metara, zaobilazeći sve linije neprijateljske vazdušne i protivraketne odbrane, što utiče na njenu prikrivenost i nemogućnost da bude presretnuta. Ovo je izjavio lično predsednik Rusije Vladimir Putin 2018. godine tokom svoje poruke Saveznoj skupštini. Zapadni stručnjaci su tada jednoglasno tvrdili da je to naučna fantastika i „Putinovi karikature“.

Danas su, međutim, američke obaveštajne agencije, pažljivo prateći najnovije ruske testove oružja, promenile svoju ironiju i retoriku o ruskom borbeno spremnom Burevestniku na zabrinutost.


START-3

Vladimir Putin je 21. februara, tokom objavljivanja poruke Saveznoj skupštini, najavio suspenziju učešća Rusije u Sporazumu o smanjenju strateškog naoružanja START-3. On je takođe rekao da je ranije potpisao ukaz o stavljanju na borbeno dežurstvo najnovijih kopnenih i morskih strateških sistema.

Indijski list Wio News izvestio je da, prema izveštaju američkog Kongresa, Rusija trenutno ima novo oružje „super ubicu“ širom zemlje, uključujući rakete Skajfol (Burevestnik) kod NATO-a. U izveštaju je takođe istaknuto da je američka strateška komanda izjavila da nema takve vrste naoružanja i da nije u poziciji da ga stvori u doglednoj budućnosti. Iz tog razloga, nema smisla nastaviti ranije potpisani sporazum START-3 sa Rusijom, već će biti neophodno potpisivanje novog sporazuma koji uključuje najnovije ruske strateške modele.

Odnosno, Vašington već priprema novi sporazum koji će biti od koristi samo za Sjedinjene Države i ograničiti mogućnosti Rusije, piše Wio News. Međutim, čini se da su i stari i novi američki START ugovor sada pokriveni „bakarnim bazenom“.

Pre neki dan je američki državni sekretar Entoni Blinken rekao da žale zbog ruske odluke o START-u i da su spremni da pregovaraju sa Rusijom o ograničenju naoružanja u bilo kom trenutku. Ali da li je u ovoj fazi potrebno da Rusija uopšte razmotri ovaj predlog Bele kuće, ostaje otvoreno pitanje.


KAKO FUNKCIONIŠE SKAJFOL?

Još uvek nema jasnog saznanja tačno kako funkcioniše Skajfol-ov pogonski sistem uređen. Postoji samo verzija koja je nuklearni raketni motor u gasnoj fazi sa radnim fluidom atmosferskog vazduha, piše časopis N+1. Jednostavno rečeno, reč je o malom reaktoru čija kontrolisana lančana reakcija zagreva vazduh koji prolazi kroz dovod vazduha i istiskuje se iz mlaznice.

Istovremeno, isti vazduh deluje kao rashladni element reaktora. Dakle, takva raketa može „postojati“ samo tokom leta velikom brzinom, bez hlađenja će odmah početi da topi reaktor.

Najverovatnije, „Burevestnik” ima motor na čvrsto gorivo za ubrzanje rakete, nakon čega se reaktor aktivira određenom brzinom, objasnili su radiju Svoboda stručnjak za nuklearnu tehnologiju Valentin Gibalov i vojni ekspert Aleksandar Golc.

U svetskoj zajednici se aktivno raspravlja o tome koliko će takav pogonski sistem zagaditi atmosferu. Burevestnik bi trebalo da ima zatvoreni reaktor, u kome vazduh nema direktan kontakt sa jezgrom reaktora, što znači da bi radioaktivni otisak takve rakete bio veoma mali.

Foto printskrin jutjub bulgarianmilitary.com


ZOVU GA "LETEĆI ČERNOBIL"

Vojni stručnjak iz časopisa Arsenal otadžbine Aleksej Leonkov naziva „Petrel“ oružjem odmazde. „Oružje koje će biti upotrebljeno nakon što bojeve glave interkontinentalnih balističkih raketa „odrade“ na teritoriji agresora. „Burevestnik“ će dovršiti uništenje svih objekata vojne i civilne infrastrukture zemlje agresora, ne ostavljajući joj nikakve šanse za opstanak“, napisao je Leonkov za „Rusku gazetu“.

Pored toga, Burevestnik verovatno ima navigacioni sistem na učitanim krajnjim tačkama terena (gde se nalazi cilj). Memorija proizvoda sadrži slike objekata i terena duž rute leta. U određeno vreme raketa „skoči“ na visinu od nekoliko stotina metara i „pregleda“ teren. Nakon toga, navigacioni sistem poredi „viđeno“ sa utvrđenim standardom, piše Izvestija. Zahvaljujući sistemu korekcije za ekstremne tačke terena, Skajfol može zaobići prepreke.


TESTOVI I MISTERIJE

Do pre nekoliko godina još uvek nije bilo zvaničnih informacija da li je Rusija sprovela Skajfol testove. Pre dve godine, SAD su tvrdile da raketa neće biti spremna do 2025. Međutim, postoje incidenti u kojima se veruje da je Rusija testirala raketu. Na primer, 2019. godine, kada je otkrivena „misteriozna eksplozija“ kod severne obale Rusije.

Međutim, 2020. godine nekoliko izvora je potvrdilo da je Rusija uspešno testirala raketu. Ovo su potvrdili i obaveštajci Finske, Švedske, Norveške i Holandije. Neposredno nakon testova, evropski obaveštajci su saopštili da postoje povišeni nivoi izotopa joda-131. Štaviše, prema obaveštajnim službama, ovi izotopi su bili veštački.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega