"MORAĆEMO PUNO DA SE BORIMO": Sijarto - Neke članice EU očajno pokušavaju da uvedu sankcije nuklearnom sektoru Rusije

Srna

24. 02. 2023. u 09:07

EU je pokušala da produži period razmatranja liste sankcija Rusiji sa šest meseci na godinu dana tokom diskusija o desetom paketu sankcija, ali Budimpešta to nije podržala, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

МОРАЋЕМО ПУНО ДА СЕ БОРИМО: Сијарто - Неке чланице ЕУ очајно покушавају да уведу санкције нуклеарном сектору Русије

FOTO: AP/Tanjug

- Ali držali smo se metodologije da se lista sankcionisanih, ali i skidanje sa liste, mora revidirati svakih šest meseci. Bilo je pokušaja da se period revidiranja produži na 12 meseci, ali mi smo to odbili i insistirali da ostane na šest meseci - rekao je Sijarto za "RIA Novosti".

On je ocenio da će EU nastaviti da pokušava da uvede sankcije nuklearnom sektoru Rusije, ali i istakao da Mađarska nikada neće pristati na to.

Sijarto je naveo da je bilo "snažnih pokušaja" da se ruski nuklearni sektor uključi na liste sankcija u toku izrade desetog paketa sankcija Rusiji, ali Budimpešta "nije dozvolila da se to dogodi".

- Morali smo puno da se borimo i moraćemo da se borimo i u budućnosti da nuklearni sektor ne bude pod sankcijama. Neke kolege članice EU očajnički pokušavaju da se uvedu sankcije ruskoj nuklearnoj korporaciji "Rosatom", čelnicima kompanije i da se ograniči nuklearna saradnje između Rusije i EU - rekao je mađarski ministar spoljnih poslova.

Sijarto je naglasio da se Budimpešta sa tim nikada neće saglasiti.

- To je nešto na šta ćemo svakako staviti veto u slučaju da se te tačke ubace u bilo kakvu vrstu sankcionih mera - najavio je Sijarto.

EU juče ponovo nije uspela da se dogovori oko desetog paketa sankcija Rusiji, a razgovori će biti nastavljeni danas.

BONUS VIDEO: JEZIVO: Zgrada u Turskoj pada kao kula od karata

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!