TAMNA MRLJA AMERIKE: Broj masovnih ubistava u SAD povezanih sa ekstremizmom u porastu

Tanjug

24. 02. 2023. u 00:10

BROJ masovnih ubistava u SAD povezanih sa ekstremizmom u proteklih deset godina bio je najmanje tri puta veći od ukupnog broja ubistava u bilo kom drugom desetogodišnjem periodu od sedamdesetih, navodi se u izveštaju američke Lige za borbu protiv klevete.

ТАМНА МРЉА АМЕРИКЕ: Број масовних убистава у САД повезаних са екстремизмом у порасту

Foto: Tanjug/AP Photo

U izveštaju, dostavljenom agenciji AP,takođe je utvrđeno da su sva ekstremistička ubistva identifikovana 2022. godine povezana sa desničarskim ekstremizmom, a veliki broj se dovodi u vezu sa belim supremacizmom.

To obuhvata masovnu pucnjavu u supermarketu u Bafalu, u saveznoj državi Njujork, u kojoj je ubijeno 10 crnaca, te napad u kojem je ubijeno pet osoba u LGBT noćnom klubu u Kolorado Springsu, u Koloradu.

-Nije preterano reći da živimo u doba ekstremističkih masovnih ubistava, navodi se u izveštaju Centra za ekstremizam pri Ligi, preneo je Glas Amerike.

Od dva do sedam masovnih ubistava vezanih za domaći ekstremizam događalo se svake decenije od 70-ih do 2000-ih, ali je posle 2010. taj broj skočio na 21.

Trend se od tada nastavlja sa pet ekstremističkih masovnih ubistava 2021. i 2022. godine, koliko ih je ukupno bilo u prvoj deceniji novog milenijuma.

Broj žrtava je takođe povećan, pa su tako između 2010. i 2020. godine, 164 osobe poginule u masovnim ubistvima vezanim za ekstremiste, navodi se u izveštaju.

To je mnogo više nego u bilo kojoj drugoj deceniji osim devedesetih, kada je u eksploziji bombe u federalnoj zgradi u Oklahoma Sitiju stradalo 168 osoba.

Nekoliko faktora zajedno je dovelo do rasta brojki između 2010. i 2020. godine.

Bilo je pucnjava inspirisanih usponom grupe Islamska država, kao i nekoliko čije su mete bili policajci posle civilnih pucnjava i drugih koje su bile povezane sa sve većom promovisanjem nasilja od strane onih koji se zalažu za nadmoć bele rase, kaže Mark Pitkavidž, viši istraživač u Centru za ekstremizam.

Centar prati ubistva povezana sa raznim oblicima ekstremizma u Sjedinjenim Državama i objedinjuje ih u godišnjem izveštaju. Praćeno je 25 pucnjava vezanih za ekstremizam prošle godine, što je smanjenje u odnosu na 33 ubistva 2021.

U 2022. godini 93 odsto ubistava je počinjeno vatrenim oružjem. U izveštaju se takođe navodi da ekstremisti prošle godine nisu ubili nijednog policajca, prvi put od 2011. godine.

Sa padom grupe Islamska država, glavna pretnja u bliskoj budućnosti verovatno će biti beli supremacisti, zaključuje se u izveštaju.

U međuvremenu, povećanje broja masovnih ubistava jedan je od najalarmantnijih trendova poslednjih godina, rekao je potpredsednik Centra za ekstremizam Oren Sigal.

-Ne možemo to da ignorišemo i prihvatimo to kao novu normalu, zaključio je Sigal.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024