GENERALNI SEKRETAR TREBA DA REAGUJE U ROKU OD 14 DANA: Kina podržava ruski nacrt rezolucije UN o diverziji na „Severnom toku“

Novosti onlajn

20. 02. 2023. u 18:05

KINA podržava nacrt rezolucije koji je Rusija podnela Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, a u kojoj se traži osnivanje komisije za istragu diverzije na cevovodima „Severnog toka“, rekao je novinarima stalni predstavnik Kine pri UN Žang Džun.

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАР ТРЕБА ДА РЕАГУЈЕ У РОКУ ОД 14 ДАНА: Кина подржава руски нацрт резолуције УН о диверзији на „Северном току“

Foto AP

- Kada je Savet bezbednosti održao prvu sednicu (povodom diverzije na 'Severnom toku'), čuli smo poziv članica Saveta bezbednosti da se sprovede pažljiva istraga o eksplozijama. I smatramo da je taj zahtev legitiman - naglasio je kineski diplomata.

Prema njegovim rečima, Kina podržava održavanje rasprave o toj temi u Savetu bezbednosti, kao i „odgovarajuća dejstva kako bi se garantovalo prisustvo jasne slike o onome što se dogodilo i kako bi svi oni koji su to učinili odgovarali“.

Ruska misija pri UN je ranije pripremila nacrt rezolucija, prema kojoj bi Savet bezbednosti UN tražio od generalnog sekretara te organizacije da „pod hitno osnuje nezavisnu međunarodnu komisiju“ za svestranu i nepristrasnu istragu o svim aspektima diverzije na gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“. Nacrt rezolucije poziva da se istaži ko su izvršioci, sponzori, organizatori i saučesnici u diverziji.

Izvor Sputnjika je ranije naveo da, prema rezoluciji, generalni sekretar UN treba u roku od 14 dana da da Savetu bezbednosti UN preporuke o radu komisije.

Rezolucijom se najstrože osuđuje diverzija na gasovodima „Severnog toka“ i naglašava da je već utvrđeno da je, bez svake sumnje, reč o diverziji, a ne o elementarnoj nepogodi ili tehnogenoj katastrofi.

U tekstu rezolucije se, takođe, ukazuje na to da se napad dogodio nakon više puta iznetih pretnji na račun „Severnog toka“, koje su se mogle čuti u izjavama rukovodstva SAD.

Rusija je ranije zatražila sednicu Saveta bezbednosti UN 22. februara, povodom eksplozija na cevovodima „Severnog toka“.

Teroristički napadi na gasovode kojima se ruski gas izvozi u Evropu dogodili su se istovremeno 26. septembra prošle godine. Nemačka, Danska i Švedska nisu isključile mogućnost da je reč o diverziji. Operater gasovoda, kompanija „Nord strim AG“ je saopštila da je šteta na gasovodima izuzetno velika i da je nemoguće utvrditi kada će biti otklonjena.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

VEŽBE U RATNIM USLOVIMA: Posade ruskih tenkova T-80BVM vežbaju gađanje


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest