"NOVI REŽIM U RUSIJI, NE VERUJEM": Makron ipak ne odustaje od dijaloga sa Moskvom

Đ.G.

17. 02. 2023. u 21:41

FRANCUSKI predsednik Emanuel Makron kaže da je osnovni uzrok sadašnjeg sukoba u Ukrajini to što ni Evropa ni Rusija nisu „pravilno svarile“ kraj Hladnog rata nakon pada SSSR-a 1991. godine i naglasio važnost preispitivanja odnosa Evrope sa Moskvom. .

НОВИ РЕЖИМ У РУСИЈИ, НЕ ВЕРУЈЕМ: Макрон ипак не одустаје од дијалога са Москвом

Emanuel Makron.Foto AP

Međutim, napomenuo je da još nije došlo vreme za dijalog sa Rusijom i da Evropa treba da nastavi da pruža podršku, uključujući i vojnu pomoć, Ukrajini i spreči Moskvu da ostvari vojnu pobedu na bojnom polju.

Govoreći na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji u petak, Makron je izneo svoje mišljenje o „ruskom načinu razmišljanja“, navodeći da posle raspada Sovjetskog Saveza Moskva „nije shvatila kraj imperije“ i da je nastavila da gaji ogorčenost i „opsesiju“ . geopolitičkog carstva“.

Istovremeno, Makron je priznao da i Zapad nije uspeo da svari svoj pristup Moskvi, ali je primetio da njegova procena i zalaganje po ovom pitanju može biti prekasno.

Francuski lider je dalje izjavio da ne veruje „ni na sekundu u promenu režima“, tvrdeći da je malo verovatno da će takve metode dovesti do bilo čega pozitivnog ili razrešiti tekući konflikt u Ukrajini. 

- Kada čujem mnogo ljudi da se zalažu za promenu režima, samo bih ih pitao: za koju promenu? Ko je sledeći? Ko je tvoj vođa? Kako to implementirati? U protekloj deceniji nekoliko puta smo doživeli mnogo promena režima u mnogim zemljama. To je potpuni neuspeh - rekao je Makron.

On je, međutim, naglasio da je za Evropu ipak važno da pomogne Ukrajini da „spasi svoju teritoriju, narod i suverenitet“ i pomogne Kijevu da „na terenu stvori nešto“ što bi primoralo Rusiju da sedne za pregovarački sto o uslovima Ukrajine. On je takođe sugerisao da Zapad mora da pronađe način da dozvoli Kijevu da predstavi nešto održivo za samu Rusiju, ali je napomenuo da je „prerano da se formuliše“ tako nešto.

Makron je jedan od retkih zapadnih lidera koji održava kontakt sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, iako su mnogi od njegovih telefonskih poziva navodno bili na zahtev ukrajinskog Vladimira Zelenskog, koji je zabranio razgovore sa ruskim rukovodstvom.

I iako je Makron u više navrata pozivao na prekid vatre koji ne „ponižava Rusiju“, on je ipak nastavio da obezbeđuje kijevskoj vojsci sve teže naoružanje, najavljujući prošlog meseca isporuku borbenih vozila pešadije ukrajinskim snagama i nagoveštavajući potencijalno prebacivanje borbenih aviona, preneo je RT.

BONUS VIDEO: ZIGI JE ZVEZDA DANA - Pas spasilac se vratio u svoju Srbiju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOK: Fudbaler Srbije se oprostio od reprezentacije