KINA ŽELI ITALIJU NA PUTU SVILE: Kineski lider Vang Ji stigao u Rim na razgovor

Memorandum potpisan 23. marta 2019. između Kine i Italije o "Putu svile" ističe zvanično za godinu dana, ali se obnavlja automatski krajem 2022, osim ako jedna od dve strane ne napravi korak unazad. To je bio i povod susreta u Rimu između kineskog šefa diplomatije Komunističke partije Vang Jia i italijanskog ministra Spoljnih poslova Antonija Tajanija, ali i prilika da se razgovara o vrućim temama vezanim za rat u Ukrajini i odnosu Kine i Rusije.

КИНА ЖЕЛИ ИТАЛИЈУ НА ПУТУ СВИЛЕ: Кинески лидер Ванг Ји стигао у Рим на разговор

Foto: Jutjub/CNA

Italijanski ministar jasno je uputio preko kineskog lidera poruku: "Kina može da obavi fundamentalnu ulogu da ubedi Rusiju da sedne za sto mira", "da odustane od agresije", a odgovor kineskog lidera je glasio "da u takvoj komplikovanoj situaciji kao što je rat u Ukrajini treba insistirati u nalaženju rešenja prihvatljivim za sve". "Ono na čemu je Kina radila od početka jeste promovisanje mira i pregovora", a "kako je sve više komplikovana situacija toliko je više neophodno insistirati na političkom i diplomatskom naporu u iznalaženju rešenja za sve strane".

O centralnoj temi, pitanju Memoranduma, italijanski ministar i potpredsednik Vlade Tajani izjavio je da se pitanje "Puta svile" razmatra i vrednuje i da će Vlada Đorđe Meloni odlučiti o ponovnom potpisivanju ili ne Memoranduma do marta 2024, "to će uslediti u prikladnom momentu". Ostaje nada da se ide korak napred i da će na snagu stupiti i praktični potezi, da Italija može, kako je naglasio Vang Ji, da iskoristi potencijalnu ekonomsku saradnju na raznim nivoima, posebno na planu digitalizacije, zelene ekonomije, dajući podršku italijanskim kompanijama koje imaju nameru da uvećaju svoje prisustvo na kineskom tržištu, u nadi da i Italija razvija biznis transparentan i ne diskriminatorski u odnosu na kineske firme, uz raspoloženje da Italija može da izvozi u Kinu proizvode visokog kvaliteta.

Sa kineske strane je usledila i izjava kineskog diplomatskog lidera Vang Jia da je Kina spremna da produbi stratešku saradnju sa Italijom i podigne nivo bilateralnih odnosa priznajući veliki značaj odnosa između dve zemlje. S obzirom na to da je u vreme kovida sve bilo dovedeno u pitanje, sada se može razgovarati i nadoknaditi izgubljeno vreme jer potencijala sa obe strane ima veoma mnogo.

Kineski diplomata sastao se i sa predsednikom Republike Serđom Matarelom, razgovoru je bio prisutan i italijanski ministar i potpredsednik Vlade Tajani, a iz predsedničke palate Kvirinala stiglo je samo saopštenje bez sadržine razgovora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini