KO JE SMENJENI UKRAJINSKI MINISTAR ODBRANE? NJegov razgovor sa Lavrovim se i sada prepričava

Novosti online

05. 02. 2023. u 22:15

ALEKSEJ Reznikov više nije ministar odbrane Ukrajine, javlja AFP.

КО ЈЕ СМЕЊЕНИ УКРАЈИНСКИ МИНИСТАР ОДБРАНЕ? Његов разговор са Лавровим се и сада препричава

Foto Tanjug/AP

Reznikov je ukrajinski advokat, političar, a od 4. novembra 2021. godine bio je ministar odbrane Ukrajine. Prethodno je bio potpredsednik Vlade Ukrajine zadužen za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija.

Rođen je 18. jun 1966. godine u Lavovu. Od 1984. do 1986. godine služio je u Sovjetskom ratnom vazduhoplovstvu. Diplomirao je pravo na Lavovskom univerzitetu, gde je i magistrirao 1991. godine.

Nakon studija počinje da se bavi pravom. Osnovao je advokatsku kancelariju Pravis, koja se kasnije spojila sa advokatskom kancelarijom Magisters. Tokom svoje advoktske prakse Reznjikov je branio bivšeg predsednika Ukrajine, tada predsedničkog kandidata, Viktora Juščenka pred Vrhovnim sudom Ukrajine.

Nakon lokalnih izbora 2014. godine izabran je za poslanika u Gradskom veću Kijeva, kao član stranke Solidarnost. Kasnije je imenovan za zamenika gradonačelnika Kijeva.

Dana 18. septembra 2019. godine, predsednik Volodimir Zelenski ovlastio je Reznjikova da predstavlja Ukrajinu u radnoj grupi Trilateralne kontakt grupe oko rešavanja statusa Donbasa.

Dana 4. marta 2020. godine imenovan je za potpredsednika Vlade Ukrajine za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija u kabinetu Denisa Šmigalja. Dana 4. novembra 2021. godine izabran je za ministra odbrane Ukrajine.

Njegova popularnost naglo je skočila tokom sukoba u Ukrajini, a njegov razgovor sa ruskim ministrom Sergejem Lavrovim se i danas prepričava. Naime 26. februara, dva dana nakon početka rata u Ukrajini, Lavrov je na sastanku rekao da sukob može odmah da se zaustavi ako Ukrajina potpiše kapitulaciju, ali mu je Reznikov rekao da je on spreman da prihvati rusku kapitulaciju.

Očekuje se da će ga na mestu ministra zameniti dosadašnji načelnik vojne obaveštajne agencije Kirilo Budanov.

(Telegraf)

BONUS VIDEO: TRENUTAK OBARANjA KINESKOG BALONA: Projektil "Sajdvajnder" pogađa balon iznad Atlantika

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

NEMCI ZARAĐUJU MILIJARDE NA UKRAJINI: Berlin neće da šalje vojnike u rat, ali planira da dobije mnogo para na prodaji oružja