UKRAJINSKI PILOT ZA BRITANSKE MEDIJE: Kijevu ponestaju lovci i piloti

Novosti online

02. 02. 2023. u 19:43

KIJEVU ponestaju lovci, rezervni delovi i piloti, koji umeju da njima upravljaju, izjavio je u intervjuu listu „Fajnenšnal tajms“ ukrajinski vojni pilot koji nije želeo da otkrije svoj identitet.

УКРАЈИНСКИ ПИЛОТ ЗА БРИТАНСКЕ МЕДИЈЕ: Кијеву понестају ловци и пилоти

Foto: N. Fifić

-Svi naši avioni su napravljeni u vreme SSSR-a i mi ih ne možemo beskonačno održavati, ni zalihe municije nisu neograničene, a sve je bliži i bliži dan kada nećemo imati rakete i rezervne delove za te avione. U bliskoj budućnosti možemo da ostanemo bez taktičke avijacije, rekao je on.

Pilot je podvukao da su američki lovci F-16 potrebni Kijevu pod hitno.

On se požalio i na avione Mig-29 koji su nasleđeni iz perioda SSSR-a i istakao da nije uspeo njima da pogodi ni jedan vazdušni cilj. Dodao je i da Vazduhoplovnim snagama Ukrajine nedostaju i kvalifikovani piloti.

„U slučaju da sačekamo još šest meseci, onda će doći trenutak da će nam ostati samo starci rezervisti umesto mladih pilota koji imaju veliko znanje i kvalitetnu obuku“, rekao je ukrajinski pilot.

Mediji su ranije objavili da su pojedini predstavnici američke administracije lobirali da se ukrajinskim vojnicima isporuče lovci F-16. Američki predsednik Džozef Bajden je ranije negirao isporuku aviona F-16 Kijevu.

Predsednik Francuske Emanuel Makron je 30. januara rekao da ne isključuje da će Ukrajini biti isporučeni avioni.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

STRANI PLAĆENICI ZA KOMANDAMA UKRAJINSKIH F-16? Rusi uništavaju aerodrome na kojima bi mogli biti bazirani aamerički lovci (VIDEO)