TENKOVE DOBIO, SADA TRAŽI I RATNE AVIONE I RAKETE: Vladimir Zelenski u razgovoru sa šefom NATO-a izneo nove zahteve

P. Z. S. / ria.ru

26. 01. 2023. u 00:57

VLADIMIR Zelenski je, nakon što su zapadne zemlje objavile nameru da isporuče tenkove Ukrajini, počeo da traži avione i rakete.

ТЕНКОВЕ ДОБИО, САДА ТРАЖИ И РАТНЕ АВИОНЕ И РАКЕТЕ: Владимир Зеленски у разговору са шефом НАТО-a изнео нове захтеве

Foto Tanjug/AP

- Danas sam razgovarao sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom. Moramo da deblokiramo isporuku raketa dugog dometa Ukrajini, važno nam je da proširimo saradnju u artiljeriji, moramo da postignemo snabdevanje Ukrajine avionima, saopštio je kabinet Zelenskog u saopštenju na svom sajtu.

Savetnik ukrajinskog ministra odbrane Jurij Sak rekao je da Ukrajina želi da dobije borbene avione sa Zapada.

- Ako ih dobijemo, prednosti na bojnom polju će biti ogromne... Nisu u pitanju samo F-16: avioni četvrte generacije su ono što nam treba, rekao je Rojtersu.

Foto Tanjug/AP

Nemačka vlada je u sredu saopštila da je donela odluku da u Ukrajinu prebaci nemačke tenkove "leopard 2". Tome je prethodio pojačan pritisak predstavnika vladinih partija na kabinet Olafa Šolca da što pre donese pozitivnu odluku o ovom pitanju.

Nemačka namerava da formira dva tenkovska bataljona. U prvoj fazi planiraju da iz zaliha Bundesvera obezbede četu od 14 Leopard 2 tip A6. Berlin takođe planira da uskoro organizuje obuku za ukrajinsku vojsku u Nemačkoj. Pored 14 tenkova i obuke, novi nemački paket pomoći Ukrajini navodno uključuje logistiku, municiju i održavanje.

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Leopard 2A7

Takođe u sredu Bela kuća je potvrdila svoju nameru da pošalje 31 tenk M1 Abrams u Ukrajinu. Prema rečima američkih vlasti, za isporuku tenkova biće potrebno nekoliko meseci. Osim toga, Vašington namerava da pošalje osam oklopnih vozila za spasavanje M88 u Kijev za servisiranje tenkova. Kako je navedeno u Beloj kući, SAD se nadaju da će isporuka oružja Ukrajini ne samo pomoći Kijevu u odbrani, već će mu omogućiti i da zauzme izgubljene teritorije, uključujući Krim.

BONUS VIDEO: PODRŠKA OD TERMINATORA - Snimci ruskih oklopnih vozila tokom borbe u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (11)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri