SPREMNO PONIŽENJE ZA HARIJA I MEGAN? Objavljeno kako će izgledati krunisanje kralja Čarlsa, "odmetnuti" par će biti skrajnut

Novosti online

22. 01. 2023. u 20:13

POJAVLjIVANjE na balkonu Bakingemske palate, koncert svetskih zvezda i dan posvećen volontiranju biće deo proslave krunisanja kralja Čarlsa Trećeg.

СПРЕМНО ПОНИЖЕЊЕ ЗА ХАРИЈА И МЕГАН? Објављено како ће изгледати крунисање краља Чарлса, одметнути пар ће бити скрајнут

Foto: Profimedia/Ilustracija

Prvi put posle 70 godina Velika Britanija će imati novog monarha, a trodnevna ceremonija počeće 6. maja, saopštila je palata.

Krunisanje kralja i kraljice održaće se u Vestminsterskoj opatiji, a ceremoniju će voditi kenterberijski nadbiskup. Pre glavne ceremonije održaće se procesija od Bakingemske palate do opatije. Uslediće još jedna povorka u kojoj će se Čarlsu i Kamili pridružiti i ostali članovi kraljevske porodice, a zatim će svi zajedno izaći na balkon palate, gde će supružnici biti krunisani.

Princ Hari i njegova supruga Megan Markl navodno se neće pridružiti kralju i kraljici na balkonu tokom krunisanja, piše Dejli mejl.

Iz sastava članova kraljevske porodice isključeni su vojvoda i vojvotkinja od Saseksa, kao i princ Endrju, koji više nemaju službene dužnosti.

Čarls će biti krunisan sa Kamilom, a očekuje se da će ceremonija biti skromnija od prethodnih.

U saopštenju Bakingemske palate u oktobru se navodi: "Krunisanje će odražavati monarhovu ulogu danas i gledati ka budućnosti, iako je ukorenjeno u dugogodišnjoj tradiciji i raskoši".

Za razliku od tročasovnog krunisanja kraljice Elizabete, Dejli mejl je ranije otkrio da će krunisanje kralja Čarlsa trajati nešto više od sat vremena. Lista gostiju bi takođe mogla da se smanji sa osam hiljada na dve hiljade, a razgovaralo se i o opuštenijem kodeksu oblačenja. Kralj će takođe odustati od raznih promena odeće koje je njegova majka morala da napravi.

Dok će neke tradicije iz 1953. godine biti ukinute, trenutak miropomazanja monarha biće isti. Nad Čarlsovom glavom će biti baldahin od zlata. Kralj će sedeti u stolici za krunisanje koja datira iz ranog 14. veka i zakleće se da je "branilac vere".

Nakon što bude pomazan, kruna svetog Edvarda biće stavljena na Čarlsovu glavu, čime će zvanično biti krunisan za kralja. Kamila će uz novog kralja poneti titulu kraljice, a na glavi će nositi krunu kraljice Elizabete. Princ Vilijam će takođe preuzeti nove titule na krunisanju, uključujući i zvanično imenovanje princa od Velsa.

Posle ceremonije u Vestminsterskoj opatiji, kralj Čarls Treći, uputiće se u Bakingemsku palatu da bi pozdravio narod sa balkona, zajedno sa članovima svoje porodice.

S obzirom da je krunisanje praznik, a u Velikoj Britaniji pada na vikend, većina Britanaca neće ići na posao čak ni početkom nedelje. Još nisu najavljeni planovi za ulične žurke, ali bi moglo biti scena sličnih 1953. godini, kada su se hiljade proslava održavale širom zemlje.

BONUS VIDEO: SEDAM DECENIJA NA TRONU - Elizabeta druga preminula u 97. godini u zamku Barmoral

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!