PUTIN IZLAZI KAO POBEDNIK: Spor oko ulaska Švedske i Finske u NATO pripašće ruskom predsedniku

Đ.G.

15. 01. 2023. u 09:20

UNUTRAŠNjA konfrontacija u NATO bila je poklon ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, piše američki list Vašington Post.

ПУТИН ИЗЛАЗИ КАО ПОБЕДНИК: Спор око уласка Шведске и Финске у НАТО припашће руском председнику

Foto: EPA/Shutterstock/ilustracija

- Gospodin Putin je jedini pobednik u sporu oko dozvoljavanja Švedskoj i Finskoj da se pridruže NATO-u. Što pre Turska i njeni partneri dođu do sporazuma, to bolje za alijansu -  navodi se u publikaciji.

U članku se navodi da će rešavanje konfrontacije između Ankare i NATO-a da bi se Švedska i Finska pridružile alijansi zahtevati doslednu diplomatiju i, moguće, stvarne ustupke, od kojih neke Vašington može da učini.

- Predsednik Bajden i Kongres mogu da odigraju ključnu ulogu u tome. Trebalo bi, jer kakve god probleme da Turska pravi NATO-u, ona je moćna i nezamenljiva članica alijanse, a posledice proširenja članstva u NATO-u – ili neuspeha – biće biti titanski - pišu novinari.

Osim toga, NATO-u je potrebna Turska da zaštiti Zapad od Irana. Saradnja sa Ankarom pružiće alijansi mogućnost da zatvori veći deo Crnog mora, zaključuje se u materijalu.

Ranije je u Stokholmu održan miting pristalica Radničke partije Kurdistana, na kojem je oštro kritikovan aktuelni predsednik Turske Tajip Erdogan. Izvor RIA Novosti javio je da je švedski ambasador u Ankari pozvan u tursko Ministarstvo spoljnih poslova, zbog čega je protestovao. Predsednik turskog parlamenta Mustafa Sentop je zauzvrat otkazao ranije planiranu posetu švedskog kolege toj zemlji. Advokat turskog predsednika podneo je prijavu Glavnom tužilaštvu Ankare i pokrenut je krivični postupak.

Finska i Švedska su 18. maja 2022. godine, u pozadini događaja u Ukrajini , predale prijave generalnom sekretaru NATO-a za pristupanje alijansi. Do danas ih nisu ratifikovale samo dve zemlje od 30 – Mađarska i Turska - prenela je RIA.

BONUS VIDEO: RUSKI TENKOVI U MARINIKI - Snimci Narodne milicije DNR

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri