KIJEV TRAŽI ORUŽJE OD TBILISIJA: Naoružanje poslato 2008. godine

P. Z. S. / rt.com

09. 01. 2023. u 20:34

GRUZIJA odbija da vrati oružje koje je isporučio Kijev usred sukoba sa Rusijom, tvrdi ukrajinski otpravnik poslova.

КИЈЕВ ТРАЖИ ОРУЖЈЕ ОД ТБИЛИСИЈА: Наоружање послато 2008. године

Arhiva

Andrej Kasjanov je pokrenuo to pitanje u članku napisanom za list „Evropska istina“ (Yevropeyskaya Pravda (European Truth)), objavljenom u ponedeljak.

-Ukrajinska strana je dosledna u zahtevima svim svojim međunarodnim partnerima, uključujući Gruziju, za obezbeđivanje oružja, vojne opreme i municije, napisao je Kasjanov. -Naime, Kijev je zatražio da vrati sisteme „Buk” (protivvazdušne) koje je Ukrajina prebacila Gruziji tokom rata 2008.

Prema Kasjanovu, osim sistema „Buk“, Ukrajina je od Gruzije tražila i da obezbedi protivtenkovske lansere „Džavelin“ američke proizvodnje. Potencijalni transfer nisu samo „odobrele SAD“, već je Tbilisi takođe dobio ponudu od Vašingtona da zameni svoje zalihe Javelina „novijim sistemima“, tvrdi diplomata.

-Uprkos činjenici da je gruzijska vlada kategorički odbila da pruži vojnu pomoć, Ukrajina se protivi upotrebi ovog pitanja u unutrašnjim političkim sporovima i odbacuje sve optužbe za pokušaje da se Gruzija uvuče u rat sa Rusijom, dodao je Kasjanov, odbacujući ponovljene pozive Tbilisiju. otvoriti „drugi front“ protiv Moskve, što su izrazili najviši ukrajinski zvaničnici.

Jedan takav poziv uputio je na početku rusko-ukrajinskog sukoba sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov, koji je optužio Gruziju da se „neprilično ponaša“ i rekao da postoji potencijalni novi sukob oko Južne Osetije i Abhazije, koji su se odvojili od Tbilisija 1990-ih i koje je Rusija priznala kao nezavisne nakon rata 2008, „definitivno bi nam pomogla“.

Gruzija je zauzela neutralan stav u neprijateljstvima između Rusije i Ukrajine, uzdržavajući se od pridruživanja zapadnim sankcijama, kao i odbacivši pozive Kijeva da otvori novi front protiv Moskve na Južnom Kavkazu. Gruzijski premijer Irakli Garibašvili, kao i drugi najviši zvaničnici, rekli su da bi takav potez samo naštetio zemlji i bio u suprotnosti sa nacionalnim interesima Gruzije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UŽAS: Košarkaš Zvezde krvavog lica, udario ga igrač Partizana?!