PRIPREME U PUNOM JEKU: Si priprema Kinu na sukob

Novosti onlajn

03. 01. 2023. u 17:57

KINA priprema svoje oružane snage za sukob oko Tajvana. Ovo je izjavio general-potpukovnik američke vojske Herbert Mekmaster.

ПРИПРЕМЕ У ПУНОМ ЈЕКУ: Си припрема Кину на сукоб

Foto: Shutterstock

Prema njegovim rečima, tokom protekle godine situacija u Tajvanskom moreuzu je postala još napetija, pa se Peking priprema za vojnu akciju, kako bi preuzeo kontrolu nad ostrvom.

- Si Đinping je u svojim izjavama, jasno stavio do znanja da će, sa njegove tačke gledišta, ponovo ujediniti Kinu aneksijom Tajvana, a pripreme su u punom jeku - tvrdi Mekmaster.

General-potpukovnik objašnjava, da bi u takvoj situaciji SAD i njeni saveznici, trebalo da ojačaju politiku odvraćanja, kao i da povećaju ulaganja u nacionalnu bezbednost. Ovo, prema McMasteru, može zaustaviti Kinu.

- Kina postaje sve agresivnija, ne samo ekonomski i finansijski, i diplomatski, već i fizički, uz pomoć svojih oružanih snaga. Ono što je zaista zabrinjavajuće, je da Si Đinping priprema kineski narod za sukob - izjavio je Mekmaster.

General-potpukovnik tvrdi, da najnoviji govori lidera NR Kine ukazuju na to, da bi Sjedinjene Države trebalo da budu ozbiljnije po pitanju mogućeg izbijanja sukoba. Iz tog razloga, Vašington mora da „proširi svoju moć“ u regionu, kako ne bi upao u zamke, u kojima se našao početkom ukrajinskog sukoba.

- SAD i njeni saveznici moraju da vode računa, da ne postanu sopstvena slika u ogledalu, i da ne upadnu u iste zamke kao u slučaju Rusije, koja je u februaru prošle godine pokrenula „specijalnu operaciju“ u Ukrajini - upozorio je Mekmaster.

(Alo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a