BRITANSKI GENERAL: Marinci NJenog veličanstva su učestvovali u tajnim operacijama u Ukrajini

P. Z. S. / ria.ru

13. 12. 2022. u 16:26

BRITANSKI marinci su bili uključeni u tajne operacije u Ukrajini, rekao je general-pukovnik Robert Magoven, koji je komandovao ovim trupama do maja.

БРИТАНСКИ ГЕНЕРАЛ: Маринци Њеног величанства су учествовали у тајним операцијама у Украјини

Foto: Jutjub/MilitaryCorner/BackStageProd


Ranije se znalo da su britanski marinci obezbedili bezbednost evakuacije britanske ambasade u Kijevu. Da njihova uloga nije bila ograničena samo na ovu misiju, general piše u časopisu Globe and Laurel, zvaničnom izdanju Kraljevskih marinaca, koje izlazi šest puta godišnje u tiražu od 12,5 hiljada primeraka.

Evakuacija britanske ambasade iz Kijeva u Poljsku obavljena je u januaru. "Onda su se u aprilu (marinci) vratili u zemlju da ponovo uspostave diplomatsko predstavništvo uz obezbeđivanje zaštite kritičnog osoblja. U obe faze, podržavali su druge stelt operacije u izuzetno osetljivom okruženju i uz visok nivo političkog i vojni rizik“, citira generala britanski Tajms (Times).

General-potpukovnik Robert Magoven komandovao je britanskim marincima od aprila 2021. do maja 2022. godine.

Portparol britanske mornarice rekao je Tajmsu da su marinci poslati u Ukrajinu da podrže britansko diplomatsko prisustvo u zemlji i da nisu obavljali nikakve borbene funkcije.

Rusija je 24. februara započela vojnu operaciju u Ukrajini. Predsednik Vladimir Putin nazvao je njen cilj „zaštitom ljudi koji su bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane režima u Kijevu već osam godina“.

Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“, da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri