NASTAVAK SUKOBA POLJSKE I NEMAČKE: Varšava ne odustaje od zahteva za reparaciju

Novosti online

10. 12. 2022. u 17:30

NOVI ambasador Poljske u Nemačkoj Darijuš Pavloš rekao je da Varšava ne smatra zatvorenim pitanje dobijanja reparacija od Berlina za štetu nanetu zemlji tokom Drugog svetskog rata.

НАСТАВАК СУКОБА ПОЉСКЕ И НЕМАЧКЕ: Варшава не одустаје од захтева за репарацију

foto: Epa

- Savezna vlada Nemačke ovo pitanje smatra zatvorenim sa pravne tačke gledišta. Mi ne - rekao je Pavloš u intervjuu nemački list "Velt".

Kako je naveo, Poljska je kao posledica rata izgubila trećinu svog stanovništva, a u posleratnom periodu nije postojao ugovor koji bi definitivno rešio pitanja reparacije.

Diplomata je takođe napomenuo da bi "bilo neozbiljno verovati da će problem jednostavno nestati posle izbora 2023. godine".

- Ne zaboravite da ovaj zahtev ima veliku podršku javnosti. I najveća opoziciona partija trenutno je za reparacije i podržala je odluku o ovom pitanju u poljskom Sejmu - rekao je ambasador.

Nemačka vlada je u više navrata saopštavala da ne namerava da izvrši isplate Poljskoj: u Berlinu veruju da su već platili prilično velike reparacije i nema razloga da se dovodi u pitanje poljsko odbijanje reparacija 1953. godine.

Govoreći o Ukrajini, Pavloš je rekao da se u Varšavi pitaju zašto zemlje sa većim ekonomskim potencijalom od Poljske ne pružaju veću pomoć Kijevu. Prema njegovim rečima, Nemačka je propustila priliku da deluje u ranoj fazi, ali sada ulaže sve napore da sustigne, što Poljska ocenjuje pozitivno.

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POGINUO MUŠKARAC: Automobilom se zakucao u ogradu Bele kuće, tajna služba hitno pokrenula istragu (VIDEO)