ĐORĐA MELONI NE TRPI KLEVETE: Italijanska premijerka tužila poznatog pisca zbog izjave o stradanju migranata

Novosti online

13. 11. 2022. u 15:25

ITALIJANSKA premijerka Đorđa Meloni tužila je pisca i novinara Roberta Savijana, koji istražuje napuljsku kriminalnu organizaciju Kamora, za klevetu u slučaju spasavanja migranata.

ЂОРЂА МЕЛОНИ НЕ ТРПИ КЛЕВЕТЕ: Италијанска премијерка тужила познатог писца због изјаве о страдању миграната

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Roberto Savijano pojaviće se na sudu u Rimu po tužbi za klevetu premijerke Meloni zbog komentara o zvaničnoj politici njene vlade prema „migrantima koje se dave u Mediteranu“, preneo je londonski Gardijan.

Ovo je drugi put, u nešto manje od četiri godine, da su visoki vladini zvaničnici pokrenuli krivični postupak protiv Savijana (43), uprkos obavezi da ga zaštite s obzirom da mu je napuljska Kamora uputila pretnje smrću nakon što je 2006. godine objavio knjigu „Gomora“.

Savijano se pojavio na italijanskoj televiziji u emisiji „Pjacapulita“, povodom slučaja davljenja šestomesečne bebe iz Gvineje vodama Sredozemnog mora u novembru 2020. godine.

Bebu je iz mora izvukao spasilački tim nevladine organizacije „Open arms“, ali dete je umrlo pre nego što je stiglo do dobije medicinsku pomoć na Malti.

Taj slučaj je izazvao ogorčenje u italijanskoj javnosti posebno pošto je katolički medij „Avenire“ objavio video-snimakmajke nastradalog deteta koja plače i zapomaže tražeći svoju bebu.

U televizijskoj emisiji Savijano je oštro napao premijerku Meloni koja je i lider partije Braća Italije i Matea Salvinija, potpredsednika italijanske vlade i lidera stranke Severna liga.

- Kako je moguće preći preko takvog očaja? Njihova legitimna, zvanična politika je da se suprotstavlja prihvatanju izbeglica, ali sigurno ne sme da se postupi na ovakav način u slučaju vanredne situacije i drame na morskoj pučini - rekao je Savijano.

Melonijeva je tada, kao jedan od lidera opozicije, rekla da pomorsko pravo obavezuje na spasavanje ljudi u moru samo u posebnim okolnostima, podrazumevajući plovila koja „prolaze na neofanzivan način, što se razlikuje od plovidbe koja ugrožava mir i bezbednost nacije“. Ona je dodala da „brodovi koji su umešani u ilegalan transport ljudi“ ne prolaze kroz italijanske vode „na neofanzivan način“ i da spasavanje nije zakonska obaveza.

(Sputnjik)

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri