ZAHAROVA: Rusija će na samitu G20 objaviti brojne inicijative

Novosti online

10. 11. 2022. u 13:52

DELEGACIJA Rusije planira da na samitu G20 objavi niz konkretnih inicijativa u energetskoj i prehrambenoj oblasti, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

ЗАХАРОВА: Русија ће на самиту Г20 објавити бројне иницијативе

Foto: Profimedia/Shutterstock/Ilustracija

- Rusija će potvrditi da je spremna da nastavi da pouzdano isporučuje hranu i energente inostranim tržištima na komercijalnim i humanitarnim osnovama, istovremeno odbijajući sve pokušaje cenovnog i svakog drugog spoljnog pritiska - izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Ona je dodala da Moskva planira da objavi čitav niz konkretnih inicijativa u tom pravcu, uključujući intenziviranje saradnje po pitanju gasa sa Turskom, organizaciju isporuka velikih partija žita i đubriva.

 -Naglasićemo važnost demonopolizacije globalne ekonomske arhitekture i građenja logističkih ruta, tehnoloških klastera i platnih sistema nezavisnih od političkih turbulencija - istakla je Zaharova, govoreći o planovima ruske delegacije na samitu.

Ona je još dodala da će šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, koji će predvoditi delgaciju na Baliju, održati brojne bilateralne sastanke na marginama samita.

Prethodno je rusko Ministarstvo inostranih poslova potvrdilo da će rusku delegaciju na samitu G20, koji se od 15. do 16.11. održava u Indoneziji, predstavljati Sergej Lavrov.

Istovremeno, portparol ruske ambasade u Indoneziji Aleksandar Tumajkin izjavio je da bi ruski predsednik Vladimir Putin mogao da učestvuje u radu samita G20 u u onlajn režimu i da se to još razmatra.

(Sputnjik)

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRAM VAS BILO! Englezi se baš plaše Srbije, rade sve da podignu tenzije pred meč protiv orlova