BRITANSKI LIST TVRDI: Rusi navodno hakovali telefon Liz Tras?

Novosti Onlajn

30. 10. 2022. u 12:09

OSUMNjIČENI strani hakeri su navodno dobili godinu dana „veoma osetljivih razgovora“ bivše britanske premijerke Liz Tras, navodi Mail on Sunday.

БРИТАНСКИ ЛИСТ ТВРДИ: Руси наводно хаковали телефон Лиз Трас?

Foto: Profimedia

Narušavanje bezbednosti je navodno otkriveno još u leto kada se tadašnja ministarka spoljnihih poslova Tras borila za vođstvo Torijevaca, što je navelo Borisa Džonsona, tadašnjeg premijera, da naredi potpuno zamračenje medija zbog osetljivosti stvari, piše Mail on Sunday, pozivajući se na neimenovane bezbednosne izvore.

Poruke koje su dobili hakeri su navodno uključivale Trasove  „veoma osetljive razgovore sa visokim međunarodnim ministrima spoljnih poslova o ratu u Ukrajini, uključujući detaljne razgovore o isporukama oružja -  navodi list. 

Iako detalji hakovanja ostaju nejasni, veruje se da su krivci preuzeli snimke vredne do godinu dana, uključujući privatne razgovore u kojima su Trasova i njen politički saveznik Kvasi Kvarteng kritikovali Džonsona.

U izveštaju se krivica pripisuje stranim državnim akterima za koje se „pretpostavlja da rade za Rusiju i Vladimira Putina“.

Iako je incident izazvao zabrinutost za potencijalnu ucenu, naređeno je zamračenje vesti, jer „obaveštajnim službama nije bilo baš jasno da se telefon ministra spoljnih poslova može tako lako opljačkati zbog sramnih ličnih poruka“ , citirao je Mail jedan izvor kao govoreći.

Portparol vlade je odbio da komentariše „bezbednosne aranžmane pojedinaca“, insistirajući na tome da britanska vlada ima „snažne sisteme za zaštitu od sajber pretnji“. 

Britanske opozicione stranke već su zahtevale hitnu nezavisnu istragu ovih navoda.

Sekretarka unutrašnjih poslova laburista Ivet Kuper rekla je da postoje „ozbiljna bezbednosna pitanja o tome zašto i kako su ove informacije procurele ili objavljene upravo sada, a koja takođe moraju biti hitno istražene“.

U međuvremenu, portparolka za spoljne poslove Liberalnih demokrata Lejla Moran rekla je:  „Ako se ispostavi da su ove informacije skrivene od javnosti kako bi se zaštitila kandidatura Liz Tras za liderstvo, to bi bilo neoprostivo.

Trasaova je zamenila Džonsona na mestu lidera Torijevaca i postala premijer 6. septembra, da bi 45 dana kasnije podnela ostavku, postavši tako premijerka sa najkraćim stažem u istoriji Ujedinjenog Kraljevstva.

Mail on Sunday

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba